Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. balandžio 24 d.

Nacionalinė biblioteka plečia bendradarbiavimą su apskričių viešosiomis bibliotekomis

Balandžio 24 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyko Apskričių viešųjų bibliotekų asociacijos atstovų susitikimas su Nacionalinės bibliotekos administracija. Susitikime įvertinti Nacionalinės bibliotekos ir viešųjų bibliotekų bendradarbiavimo rezultatai ir pažanga, pasiekta per 2023 m., numatytos konkrečios priemonės bendradarbiavimo plėtrai 2024-aisiais.

2022 m. vasarą buvo pasirašytas Apskričių viešųjų bibliotekų asociacijos ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos ketinimų protokolas – sutarta bendradarbiauti įgyvendinant bibliotekų paslaugų plėtrą, bendrus projektus ir iniciatyvas, prisidėti prie besimokančios visuomenės ugdymo, spręsti aktualius strateginius klausimus, bendrai atstovauti bibliotekų interesams.

Daug dėmesio dokumente skiriama siekiui užtikrinti koordinuotą valstybės kultūros politikos prioritetinių tikslų įgyvendinimą ir tęstinumą vystant bibliotekų tinklą bei paslaugas ir didinant jų prieinamumą gyventojams. Be to, konstatuojama bibliotekų, kultūros įstaigų kintančio vaidmens svarba panaudojant bibliotekų potencialą, stiprinant bibliotekų identitetą, didinant matomumą ir viešinant kuriamą vertę visuomenei.

Tarp šiais metais numatytų priemonių galima rasti šias: organizuoti bendras komunikacijos ir rinkodaros kampanijas, akcijas ir iniciatyvas, informuoti visuomenę apie bibliotekų kuriamą vertę ir teikiamas paslaugas bei skatinti jomis naudotis – rengti akciją „Tėčiai skaito vaikams“ ikimokyklinio ir pradinio amžiaus vaikams; įgyvendinti ankstyvojo skaitymo skatinimo programos „Knygų startas“ veiklas; organizuoti akcijos „Metų knygos rinkimai“ veiklas; organizuoti sensorinius skaitymus kitokį įgalumą turintiems skaitytojams; surengti skaitymo balsiai programos renginius senjorams; organizuoti Pasaulinės medijų ir informacinio raštingumo savaitės renginius ir komunikacijos kampaniją; išversti į ukrainiečių kalbą leidinį „Biblioterapijos metodika“ – ir daugybę kitų aktualių veiklų ir renginių. Taip pat planuojama tęsti kultūrinės edukacijos plėtrą, tobulinti kultūros sektoriaus darbuotojų kvalifikacijos kėlimo sistemą, analizuoti ir vertinti viešųjų bibliotekų tinklo ir jų paslaugų kokybę, prognozuoti jų plėtojimo kryptis ir teikti pasiūlymus dėl jų tobulinimo kultūros politikos formuotojams ir kt.

Susitikimo dalyviai apibendrino, kad šis susitarimas bus naudingas sėkmingam Nacionalinės ir viešųjų bibliotekų bendram darbui dėl skaitytojų ir bibliotekų tobulėjimo.

Apskričių viešųjų bibliotekų asociacijos vadovai pasveikino naująją Nacionalinės bibliotekos vadovę Aušrinę Žilinskienę ir linkėjo jai geros kloties vadovaujant didžiausiai šalies bibliotekai.