Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Mediateka

Diskusija „Mirties bausmės panaikinimas: Lietuvos europietiškumo testas kelyje į Europos Sąjungą“

Lietuvos kelias į Europos Sąjungą buvo ilgas ir sudėtingas procesas. Nors mirties bausmės panaikinimas ir nebuvo tiesioginė narystės Europos Sąjungoje sąlyga, tačiau įstojimas į Europos Tarybą ir Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos pasirašymas demonstravo Lietuvos ryžtą „grįžti į Europą“. 1993 m. Lietuvai prisijungus prie Europos Tarybos taip pat buvo įsipareigota ratifikuoti ir konvencijos 6-ąjį protokolą dėl mirties bausmės panaikinimo.

Kodėl, 1995 m. pasirašiusi asociacijos sutartį su Europos Sąjunga, Lietuva nesiryžo panaikinti mirties bausmės iš karto, o tik paskelbė moratoriumą jos vykdymui? Kaip pavyko žengti lemtingą žingsnį ir panaikinti mirties bausmę Lietuvoje 1998 m. pabaigoje diskusijoje aptars to meto įvykių dalyviai ir mokslininkai:

  • Lietuvos kriminologų asociacijos valdybos narys, Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto prof. dr. Aleksandras Dobryninas;
  • Mykolo Romerio universiteto prof. dr. Toma Birmontienė;
  • Vilniaus universiteto Teisės fakulteto prof. dr. Jonas Prapiestis;
  • Lietuvos kriminologų asociacijos narys, prof. dr. Romualdas Drakšas.

Diskusiją moderuos Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Informacijos analitikos skyriaus darbuotojas Arūnas Brazauskas.

Diskusiją organizuoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo centras kartu su Lietuvos kriminologų asociacija.

Taip pat žiūrėkite

2024 m. balandžio 11 d.

Dirbtinio intelekto haliucinacijos

2024 m. vasario 21 d.

Kam priklauso kalbos teisės?

2024 m. vasario 7 d.

Kirilika: ko nežinome

2024 m. sausio 24 d.

Vėlankos metodas