Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

„Aš skaiTAU“: J. Vaitkutės knygos žvilgsniui iš arti

Paveikslai gimsta iš fragmentų. Kaip ir gyvenimas. Gali įsivaizduoti, kad tai – harmoninga visuma. Bet, anksčiau ar vėliau priėjęs artyn, suprasi klydęs. Visos detalės savarankiškos, dažnai – netikėtos, savitai (ne)tobulos, sugula į vientisą, prasmę įgyjantį kūrinį tik pažinus jų prigimtį, parūpinus tinkamą drobę ir apšvietimą. Tai itin gerai žino menininkė Jolita Vaitkutė. Po trumpos pertraukos grįžusi rubrika „Aš skaiTAU“ siūlo jums didinamąjį stiklą savoms patirtims nagrinėti.

Jolita VaitkutėK.Čachovskio (DELFI) nuotr.

 

Pirmoji knygaAlice Miller, Gabaus vaiko drama ir tikrosios savasties paieška
„Kartais net paprasčiausios knygos tinkamu laiku pasėja gerą sėklą. Šią plonytę knygą gavau dovanų ir perskaičiau beveik iškart. Po to nupirkau dar penkias ir dovanojau draugams. Manau, čia viena iš tų, kurias privalu perskaityti kiekvienam. Puikus įvadas į gilesnį žvilgsnį į save, skatinantis prisiminti vaikystės įvykius ir analizuoti, kaip jie veikia gyvenimą dabar. Man tai padėjo atrasti taškus, keičiančius šiandienį mano gyvenimą, išspręsti kankinusius klausimus ir įveikti baimes. Ilgai buvo sunku bendrauti su vaikais ir atrasti santykį – net mokykloje nebendravau su bendraamžiais, geriau jaučiausi būdama tarp suaugusiųjų ir vyresnių draugų. Perskaičiusi knygą supratau: kai augau, mama dirbo aukle. Objektas, atimdavęs mano mamos dėmesį, laiką ir meilę, buvo kiti vaikai. Štai ir atsakymas. Esu tikra, knyga aktuali ir būsimiems tėvams, ir tiems, kurie jau auklėja savo vaikus.  

 

Antroji knygaJurga Ivanauskaitė, Placebas
Šią knygą perskaičiau dar paauglystėje. Romanai nėra mano žanras, tačiau čia buvo nemažai atpažįstamų vietų, personažų, pasakojimą perkėlusių į Vilniaus gatves, su apčiuopiamu tikrumu. Viskas persmelkta mistika, mintimis apie šiuolaikines technologijas, kaip valdymo įrankius ir kitokias konspiracines teorijas, kurios blaškosi aplink mus. Knyga man davė tolesnių apmąstymų kūrybai ir sau. Tai ne tik pavadinimas, tai iš ties placebas. Tai buvo knyga, privertusi mane pamilti romanus.

 

Trečioji knygaNassir Ghaemi, Nuo beprotystės iki lyderystės: sąsajų tarp lyderystės ir beprotystės atskleidimas
Tai psichiatro tyrimas, atliktas remiantis žymių lyderių biografijomis. Vienas mano mėgstamų žanrų – biografinis – čia susijungia su psichoanalize. Skaičiau šią knygą, kai dar pati nežinojau, kad ir man pripažintas bipolinis sutrikimas, tačiau radau daug sąsajų su savo gyvenimu. Turbūt tai priežastis, kodėl šis tyrimas man paliko tokį įspūdį, o neilgai trukus ir pati sužinojau, kad mano diagnozė tokia pati. Tai buvo pirmas šaltinis, iš kurio supratau, kad tam tikros silpnybės gali tapti stiprybėmis. Knygoje aptarinėjami prezidentai, karo vadai, kitokie lyderiai ir priežastys, lėmusios jų išlikimą ar iškilimą būtent kriziniu laikotarpiu. Mano manymu, tai bus įdomu ir tiems, kurie domisi istorija ir psichologija, nes tai knyga apie žmones, kurie keitė pasaulį.“

 

Visas knygas galite rasti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

Rubrika „Aš skaiTAU“ – bendras Nacionalinės bibliotekos ir portalo DELFI projektas. Kviečiame grįžti prie knygos ir dalytis literatūros atradimais.