Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

„Aš skaiTAU“: V. Radzevičius ir laikui nepavaldžios knygos

Įsitaisai fotelyje, atsiverti knygą ir šmurkšteli į portalą, siejantį autoriaus laiką su tavuoju. Maža to – randi ten veidrodį, atspindintį tavo dienas, kurias staiga pamatai daug ryškiau. Juk žinote tą dėsnį – artimiems nuolat kartojant tą patį patarimą, išgirstame jį tik ištartą žmogaus iš šalies. Taip ir su mūsų dienų pasauliu – suvokiame jį daug geriau, atspindėtą laiko patikrintų istorijų.

Rubrikoje „Aš skaiTAU“ maloniai sutiko pasisvečiuoti žurnalistas, TV prodiuseris, laikraščių ir žurnalų redaktorius, keliautojas, o šiandien – ir skaitytojas Vytaras Radzevičius. Apie skaitinius, kurių nešamos žinios neriboja leidybos metų data.

Radzevicius, A. Ufarto nuotr.© A. Ufarto nuotr.

20170116 Henry David Thoreau Voldenas arba gyvenimas miškeHenry David Thoreau, Voldenas, arba Gyvenimas miške
„Šią knygą skaitau dabar. Ir gailiuosi, kad neperskaičiau anksčiau. Ji pavėluotai pripažinta pasaulyje, o Lietuvoje tapo žinoma dar vėliau. Man taip buvo seniai: ištisus puslapius skaitau po kelis kartus, godžiai rydamas ir tarsi norėdamas išmokti mintinai.

 

20170116 William Golding Musių valdovasWilliam Golding, Musių valdovas
Knyga, kurią perskaičiau jaunystėje nuotykių literatūros fone. Privertė susimąstyti apie žmogaus atsparumą blogiui ir gebėjimą ginti savo vertybes. Apsižvalgęs aplink, ją dažnai prisimenu ir dabar.

 

20170116 George Orwell Gyvulių ūkisGeorge Orwell, Gyvulių ūkis
Satyrinė alegorija apie komunistus ir panašias padugnes. Brito parašytas metaforinis kūrinys apie sovietines – lygias ir lygesnes – kiaules, su kuriomis mano ir vyresnėms kartoms teko gyventi realiame gyvenime. Ar ši alegorija pasenusi? Nepanašu.

 

20170116 Erich Maria Remarque Vakarų fronte nieko naujoErich Maria Remarque, Vakarų fronte nieko naujo
Karas yra pati blogiausia visuomeninių santykių forma, o „Vakarų fronte nieko naujo“ – pati geriausia knyga apie tai. Mirties pergalė prieš gyvenimą ir jaunystę – amžina gija, lydinti Žemės civilizaciją – nupasakota taupia ir šykščia prarastosios kartos kalba.

 

20170116 Edgar Allan Poe Auksinis vabalasEdgar Allan Poe, Auksinis vabalas
Rašytojas, gyvenęs kažkur šalia ar virš savo amžininkų. Mistikas, grotesko meistras, pašaipus stebėtojas, savo pasakojimuose sukūręs slėpiningą ir baugų pasaulį, intriguojantį paslaptimis. Apsakymų rinkiniai „Auksinis vabalas“ ir „Raudonosios mirties kaukė“ – tikrai nevienkartiniai skaitiniai.“

 

Rubrika „Aš skaiTAU“ – bendras Nacionalinės bibliotekos ir portalo DELFI projektas. Kviečiame grįžti prie knygos ir dalytis literatūros atradimais.