Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Įtraukiančių istorinių klajonių skaitiniai

Savaitei apsukus ratą, pristatome antrąją rubrikos „Bibliotekininkas renkasi“ rekomendaciją. Šįsyk mūsų viešnia – Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriaus vyriausioji bibliotekininkė Agnė Zemkajutė. Ji dirba su išskirtinėmis – senomis ir retomis – knygomis.  Mažai kas išdrįsta užsukti į skyriaus skaityklą paliesti ir išsamiau susipažinti su didele ir turtinga šių knygų pasakojama istorija. 

Agnė Zemkajutė

Šiandien Agnė siūlo kelis leidinius iš asmeninės bibliotekos. Tai knygos, įkvepiančios ją ieškoti naujų kelionės krypčių ir klaidžioti po istorinius objektus.

Knygų viršeliai

Besigrožint viduramžių miestais, vienuolynais ir gotikinėmis bažnyčiomis, atmintyje iškyla trys knygos.

Tai du rašytojo Keno Folletto istoriniai romanai:
„The Pillars of the Earth“ (išleista ir lietuviškai pavadinimu „Žemės stulpai“) ir „World Without End“.
Šie romanai pasakoja apie viduramžių Kingsbridžą – katedros statybas, paties miesto ir greta jo buvusio vienuolyno gyvenimą.  Tiesa, tikrajame Kingsbridže katedros nerasite, tačiau ją „pastatyti“ autorių įkvėpė Solsberio ir Velso katedros.

Tikrų istorinių faktų  galima rasti ir prancūzų istorikės Régine Pernoud knygoje „Moterys katedrų laikais“. Remdamasi daugybe faktų, rašytoja išsamiai, bet drauge ir labai vaizdingai aprašo viduramžių moters gyvenimą, užsiėmimus, turėtą įtaką. Skaitant šią studiją, kartais sunku patikėti, kad joje aprašomi įvykiai ar papročiai atspindi viduramžius, vis dar vadinamus „tamsiaisiais“.

Knygos viršelis

Paulo Koudounaris studiją-albumą „Heavenly Bodies: Cult Treasures & Spectacular Saint from the Catacombs“ nusipirkau vos perskaičiusi ją pristatantį straipsnį, iliustruotą abejingų nepaliekančiomis šventųjų kūnų nuotraukomis. Komentarų apie jas teko išgirsti nuo „Fantastika“ iki „O siaube“. Įspūdingos nuotraukos ir įtraukiantis pasakojimas apie tai, kaip ir kodėl katakombų šventieji buvo taip pagerbti vokiškai kalbančiose katalikiškose žemėse, lėmė ne tik tai, kad knygą perskaičiau vos per kelias dienas (tiksliau, naktis), bet ir tai, kad išstudijavau vietovardžių rodyklę ir kelias iš šių vietų vėliau aplankiau.

Tad jeigu ruošiatės keliauti po Pietų Vokietiją, Austriją ar Šveicariją, ši knyga padės atrasti įdomių, turistų pamirštų, bet išties lankytinų vietų. Nors kai kurie iš leidinyje aprašytų šventųjų kūnų šiuo metu yra muziejuose, daugelis jų vis dar ilsisi puikiose barokinėse bažnyčiose ir vienuolynuose.

Knygos viršelis Roberto Darntono romanas „Didžiosios kačių skerdynės“ skaitytoją nukelia į Švietimo epochos Prancūziją. Susidomėję šia knyga sužinosite, kokias pasakas anuomet vaikams sekė valstiečiai, kodėl vienos Paryžiaus spaustuvės meistro mokiniai organizavo kačių skerdynes, ką apie to meto Paryžiaus intelektualus savo pranešimuose užrašė juos sekęs policininkas... Patikėkite – visa tai perskaitę, išvysite visai kitokį Paryžiaus gatvių veidą nei prieš tai.


Dėkojame Agnei už spalvingas rekomendacijas, o skaitytojus kviečiame lietingus vakarus leisti geros knygos draugijoje!