Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Laikas skaityti knygą!

„Skaitymo laikas, kaip ir meilės laikas, pailgina gyvenimo laiką. Jei į meilę žiūrėtume per savo dienotvarkę, kas gi norėtų rizikuoti? Kas turi laiko mylėti? Tačiau ar kada nors teko matyti įsimylėjėlį, neturintį laiko meilei?“ Tokiais rašytojo Danielio Pennaco žodžiais į rubrikos „Bibliotekininkas renkasi“ skaitytoją šią savaitę kreipiasi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Paslaugų departamento Vartotojų aptarnavimo skyriaus vadovė Daiva Kundelienė.

Daiva Kundelienė

Į savo darbą, kaip ir į prašymą pasidalyti skaitymo atradimais, už svečių aptarnavimą atsakinga specialistė žvelgia įdėmiai: „Pasitikdama bibliotekos lankytoją, galvoju apie patirtį, kurią jis išsineš išlydimas. Kiekviena patirtis duoda grąžos: teigiama – skatina ne tik lojalumą, bet ir rekomendacijas draugams ir artimiesiems. Juk taip formuojasi ir plečiasi lankytojų bendruomenė.“

Paklausta apie laiką, kurį knygai skiria ji pati, Daiva pasakoja: „Tokį laiką sau dovanoju kiekvieną dieną. Man tai – prasminga jos pabaiga. Didelį malonumą patiriu ir garsiai skaitydama savo vaikui, būsimam antrokui: džiugu jį stebėti, atrandantį savarankiško skaitymo džiaugsmą. Geriausia knyga man – ta, kurią skaitydama noriu, kad ji nesibaigtų. Juk knyga – tai nauja patirtis, nauji atradimai, dar vienas naujas susitikimas.  

Pirmos knygos viršelisRohinton Mistry, „Trapi pusiausvyra“
Šis romanas vertas būti tarp dešimties geriausių visų laikų knygų apie Indiją. Knygos veiksmas vyksta 1975 metais, tuo metu, kai Indira Gandhi griebiasi ypatingų priemonių, kuriomis bando dar labiau sustiprinti savo valdžią šalyje. Per keturių herojų likimus atskleidžiama kitokia Indija: negailestinga, žiauri, kurioje daug skausmo ir nevilties. Knyga skatina permąstyti žmogiškąsias vertybes, pajusti pusiausvyros tarp gėrio ir blogio trapumą.

 

Antros knygos viršelisJonas Užurka, „Netimeras – iš ūkų kylanti Lietuva“
Tai istorinis romanas, menantis mūsų tautos senovę, apie kurią žinome tiek mažai. Tad kokia buvo Netimero Lietuva? Tikiuosi, susidomėsite ir panorėsite perskaityti ir visas kitas šio autoriaus parašytas knygas apie iškiliausias Lietuvos praeities asmenybes.

 

Trečios knygos viršelisCarl Gustaf Mannerheim, „Legendinio maršalo atsiminimai“
Genialaus karo vado memuarai. Mums šis žmogus labiau žinomas dėl Manerheimo linijos. Tikslių skaičių ir faktų srautas skaitytojui pamažu atskleidžia talentingą, stiprią, ryžtingą asmenybę, padėjusią suomių tautai išsaugoti nepriklausomybę. Knyga sudomins dokumentinio, autobiografinio žanro gerbėjus.

 

Ketvirtos knygos viršelisAntony Beevor, „Stalingradas“
Be galo įdomi karinės dokumentikos knyga, perskaičiau ją vienu įkvėpimu. Labiausiai mane suintrigavo žinia, kad autorius, rašydamas knygą, spėjo pasinaudoti po 1991-ųjų trumpam atsivėrusiais Podolsko archyvais. Šiuolaikiniam žmogui knyga puikiai atskleidžia, kas iš tikrųjų yra karas ir ką jis pasiima iš kiekvieno mūsų...

 

Penktos knygos viršelisPaul Maar, „Savaitėje tik šeštadieniai“
Šią knygą skaičiau garsiai, leisdama laiką su vaiku. Tai ypatinga knyga, ypatingam laikui. Knygoje aprašoma nuotaikinga istorija apie nepaprastą šeštadienio nuotykį, apvertusį aukštyn kojomis nykų vienišo pono Miežinio gyvenimą. Neabejoju, kad, perskaitęs knygą, kai kas labai užsinorės tapti pagrindiniu jos herojumi Šeškiu: linksmu, drąsiu, šmaikščiu nenuorama, turinčiu stebuklingų galių ir galybę kitokių gabumų...“

 

Knygas galite rasti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje arba bibliotekų virtualių paslaugų portale www.ibiblioteka.lt.