Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Nuo gyvenimo mokyklos iki laisvės skaityti

Knygos auga drauge su mumis. Arba mes – drauge su knygomis. Bet kuriuo atveju skaitymas – it gyvastį dovanojantis vanduo mūsų patirtims ir besivystančiai pasaulėvokai: ją ugdantis ir drauge atspindintis. Tą patvirtintų ir šios savaitės rubrikos „Bibliotekininkas renkasi“ viešnia, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos mokslinė sekretorė Birutė Pečiulevičiūtė. 

Birutė Pečiulevičiūtė

Birutė skaito labai daug – maža to, net keturiomis kalbomis. Lietuviškai išmokusi skaityti vos trejų metų, būdama šešerių jau laisvai skaitė rusų kalba, keturiolikos – anglų, o trisdešimt vienerių jau mėgavosi literatūra ir prancūzų kalba. Skaityti knygas originalo kalba – prabanga geriau pažinti ne tik kūrinį, bet ir už jo slypintį rašytoją. Bibliotekoje jau dvyliktus metus dirbanti specialistė dalijasi: „Knygos jaunystėje – gyvenimo mokykla, brandžiame amžiuje – atsikartojantis malonumas. Arba laisvė skaityti tai, kas iš tikrųjų įdomu, užuot skaičius tai, ką derėtų žinoti ar pažinti.“ Pažvelkime į šią laisvę iš arčiau.  

Pirmos knygos viršelisTahir Shah. Kelionės su pačiu savimi
„Su Tahiru Shahu mus vienija meilė Marokui. Manoji – kaip ir be atsako, Tahiro – net labai nusisekusi. Taip pat sutariame dėl to, kad kelionės nesibaigia išlipus iš lėktuvo, užrakinus automobilį ar peržengus namų slenkstį ir numetus sunkų krepšį.

 

Antros knygos viršelisRytis Zemkauskas. Tekstai keliaujantiems autobusais ir troleibusais
Rytis Zemkauskas kaip niekas kitas moka visus sudominti tuo, kas įdomu jam pačiam. Tai jam pavyksta, galima sakyti, visose srityse, kurių tik imasi (bet labiausiai Rytį myliu už serialo „Sopranai: mafijos kronika“ įgarsinimą lietuvių kalba).

 

Trečios knygos viršelisUlf Peter Hallberg. Europos šlamštas
Jei kraustysitės į naują būstą, darysite remontą ar šiaip tvarkysitės iš esmės, ši knyga padės suprasti, kodėl taip sunku išsivalyti stalčius. Nedarykite to – be jūsų asmeninio archyvo pasaulio vaizdas nebus išsamus.

 

Ketvirtos knygos viršelisWill Gompertz. Ar tai menas?
Meno istorikas ir komikas viename asmenyje – tikrai retas paukštis. Paskaitinėkite šią knygą, prieš apsilankydami atsinaujinusioje Nacionalinėje bibliotekoje – linksmesnėmis akimis pažiūrėsite į Žilvino Kempino „Didįjį O“, plevenantį prieš Gedimino Jokūbonio Martyno Mažvydo skulptūros nosį. 

 

Penktos knygos viršelisArkadij Strugatskij, Boris Strugatskij. Piknikas šalikelėje
Kad broliai Strugackiai buvo genijai, esu įsitikinusi nuo pat vaikystės. O kokiomis sąlygomis jie kūrė savo nemirtingas knygas, sužinojau tik suaugusi. Džiaugiuosi, kad leidykla „Kitos knygos“ pasakoja ir apie tai. Ta naktis dingo, ir gerai padarė. Su ja užgeso ir tada švietusios žvaigždės. Bet ar esate kada matę užgesusios žvaigždės šviesą?“