Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Išmanūs mygtukai ir įtraukiantys puslapiai

Nuo šiol, kam nors retoriškai paklausus, „kaži, ką skaito kompiuterių specialistai“, nebebūsite iš tų, kurie tik gūžtelės pečiais. Tarp įtemptų darbo valandų daug kam nepažįstamame, bet visiems reikalingame technologijų pasaulyje, kapsi ir minutės, skirtos prozai, ir valandos – poezijai. Švysteli žodžių žaismo pajautos sekundės, kaip ir tos, kurios įtraukia skaitomą pasakojimą vidun, ir atvirkščiai. Ir jūs tai žinosite. Mažiausiai vieną pavyzdį, įkūnytą Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Informacinių technologijų priežiūros skyriaus vadovo Manto Janavičiaus.

Mantas Janavičius

„Bibliotekininkas renkasi“ knygą net ir tada, kai su ja tiesiogiai nedirba. Atminkite tai, kai kitą sykį, reaguodamas į jūsų nekantrų iškvietimą, spręsti rimtos problemos atlėkęs IT specialistas kiek įstengdamas subtiliau pasakys, „žinote, yra toks mygelis, maitinimo mygtuku vadinamas“. Galėsite skubiai užmegzti pokalbį apie literatūrą.

Pirma knygaRichard Brautigan, Upėtakių žvejyba Amerikoje
„Abi šio amerikiečių rašytojo knygas, pakliuvusias man į rankas, skaičiau su dideliu pasimėgavimu. Tai – „Arbūzų cukruje“ ir „Upėtakių žvejyba Amerikoje“. Pastarosios pagrindinis herojus – žvejys, klajojantis po Ameriką, ieškantis nušvitimo. Gyvenimas gamtoje, kelionės ir hipiškas gyvenimo būdas prikelia pirmykščio gyvenimo ilgesį.

 

Antra knygaSamuel Beckett, Malonas miršta
Viena iš S. Becketto trilogijos dalių. Pagrindinis knygos herojus Malonas yra įkalintas lovoje, sąsiuvinyje rašo memuarus ir savo išgyvenimus. Skaityti nėra lengva – sudėtinga sekti siužeto liniją, nes vienas įvykis perauga į kitą ar virsta herojaus kliedesiais. Skaitant jo pasakojimai nejučiomis susipindavo su savais išgyvenimais, apsukęs šį ratą vėl grįždavau prie herojaus jausmų. Tai – neabejotinai vienas iš tų kūrinių, kuriuos skaitydamas pajutau katarsį.

 

Trečia knygaKen Kesey, Skrydis virš gegutės lizdo
Dar vienas amerikiečių rašytojas. Visada rūpėjo kontrkultūros kūriniai. O čia – tiesiog maišto klasika. Apie gyvenimą, nukrypimą nuo normų ir jų sergėtojus: stebinčius, kontroliuojančius ir išmetančius iš „gegutės lizdo“, jei normų neatitinki.

 

Ketvirta knygaDaniil Charms, Nutikimai
Trumpos novelės, kupinos man artimo absurdo humoro. Įvairios nerealios buitinės istorijos, skambančios kaip anekdotai, tiršti stiprios nelogiškos logikos.

 

Penkta knygaRimas Burokas, (Ne)gyvenimo fragmentai
Man labai patinka poezija. Labiau – šiuolaikiniai poetai, žongliruojantys žodžiais, sukuriančiais unikalias atmosferas tavo galvoje. R. Burokas – veikiau lyrinis poetas. Tačiau išsiskiria įdomia istorija. Knyga labai gražiai išleista, iliustruota pasakojimais ir nuotraukomis iš jo gyvenimo. O ir patys eilėraščiai lyriškai rudeniški:

 

 „kai šitaip aušta
patylėk širdie
nustebusi
nuščiuvusi
lyg vaikas
juk tas ateinantis
iš rūko laikas
pati didžiausia
žemėj dovana
vienodai duodama
išminčiui
kvailiui...“ (R. Burokas).

Knygas galite rasti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje arba bibliotekų virtualių paslaugų portale www.ibiblioteka.lt.