Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Skaitiniai juoko laisvei ir jūsų stiprybei

Pasitinkant šią Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos darbuotoją, pirma įžengia jos juokas, tada – šypsena, o paskui ir ji pati. Informacijos mokslų departamento direktorė Nijolė Bliūdžiuvienė neabejotinai gali užkrėsti gera nuotaika ir kalbos tiesumu, o šįsyk – ir aistra skaityti. Mintis gaivinantis virusas – šios savaitės rubrikoje „Bibliotekininkas renkasi“.

Nijolė Bliūdžiuvienė

„Nacionalinė biblioteka – mano pirmoji darbo, o kartu ir savarankiško gyvenimo kelio mokykla. Kokia gi mokykla be knygos? Žmogaus širdis nuoga ir alkana, ieško to, kas amžina ir niekada nenuvilia. Šis knygų penketukas yra apie ištikimybę pasirinktam keliui, didžiąją tarnystę, laimės paiešką ir juoką, kuris teikia stiprybės ir laisvės.

 

Pirmoji knygaJames Krüss, Timas Taleris, arba Parduotas juokas
Ši knyga – ne tik vaikams. Darydami sprendimus kartais galime skaudžiai apsirikti, todėl reikia išminties savo esybei išsaugoti arba jai atgauti. „Juokitės, mielieji skaitytojai, iš tų, kurie mano, jog viską pasaulyje galima nusipirkti už pinigus“, – ragina autorius.

 

Antroji knygaŠventojo Pranciškaus žiedeliai
Širdis laiminga ten, kur atpažįsta prasmę. Nesvarbu, kad esi nesuprastas didžiųjų ar turčių, svarbu, kad esi laimingas būdamas tuo, kas ir koks esi.

 

Trečioji knygaHalldór Laxness, Pasaulio šviesa
Islandų rašytojo, Nobelio literatūros premijos laureato knygoje jautri svajonė ir žiauri realybė. Kas nugalės? Atsakymą rasite 558 puslapyje. „Ir viešpataus vien grožis.“

 

Ketvirtoji knygaMichel Houellebecq, Pasidavimas
Romano išleidimo diena sutapo su vienu pirmųjų teroristinių išpuolių Paryžiuje, galbūt todėl šis politinis ar mokslinės fantastikos romanas buvo įvertintas ir sutiktas nevienareikšmiškai. Patogus, apatiškas, džiaugsmo ir prasmės neturintis gyvenimas ir atsiradusi galimybė išbandyti kitokį gyvenimo būdą, įsivyravus naujai politinei jėgai. Galbūt nauja vidaus politika padės išsilavinusiam romano herojui rasti gyvenimo tikslą?  

 

Penktoji knygaRobertas Kundrotas, Algimantas Lyva, Pasviręs pasaulis
Rekomenduoju šią ir dar penkias tų pačių autorių knygas („Magas“, kurio pagrindinio herojaus provaizdis žinomas kino menininkas, aktorius, režisierius, avangardinės muzikos grupės vokalistas; „Mirtis Amerikoje“; „Angaras“; „Oro pilis“; „Liepsnojanti tuštuma“). Visų jų herojų veiksmai ir samprotavimai yra įtaigi būties ir savęs pažinimo patirtis, padedanti iš naujo vertinti save ir savo gyvenimą, pabudinti sąmonę ir pripažinti gyvenimo paslaptį.“

 

Knygas galite rasti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje arba bibliotekų virtualių paslaugų portale www.ibiblioteka.lt.