Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Knygos iš kitos žodžio pusės

Ką randame žodyje? Žinią, tiesą, atspindį, jausmą. Raidžių rinkinį? Save. Žodis netgi gali tapti viena iš juslių, padedančių suvokti pasaulį. Argi ne smalsu, kaip savo mėgstamiausias knygas pristato žmogus, kuris žodį ne tik pažįsta asmeniškai, bet ir globoja?

Žydrė Vėtienė žodį kas dieną prausia, pataiso išsipešusius marškinius, primena užsirišti batraiščius ir rūpestingai svarsto, kaip sutramdyti padykusias jo garbanas, nesumenkinant jų žavesio. Šiam, iš prigimties judriam, nusiplojus nuo laiptų, kantriai sutvarsto nubrozdintas alkūnes ir su šypsena vėl išleidžia į lauką. Žydrė – Lietuvos nacionalinės bibliotekos Komunikacijos ir rinkodaros departamento Leidybos skyriaus vyresnioji redaktorė. Taip, bus iš tiesų įdomu.

BR Žydrė Vėtienė

Umberto Eco Fuko švytuoklėUmberto Eco. Fuko švytuoklė
„Tai intelektualus „lėto“ skaitymo kūrinys, daugiasluoksnė istorija, kurioje tikrovė susipina su fikcija, o mistinis pasaulis su realybe. Kurdamas intrigą, autorius sumaniai žongliruoja realių ir išgalvotų įvykių gausa, apraizgydamas juos pasaulinio sąmokslo teorija ir atskiesdamas subtilaus humoro ir ironijos doze. Būdamas semiotikos profesorius, Umberto Eco romane išryškina žodžio galią ir atskleidžia pačią semiotikos esmę. Laikantis siužeto gijos, kūrinio labirinte į priekį pabėgti neleidžia prasmingos filosofinės ir kasdienio gyvenimo įžvalgos, drąsiai galinčios virsti įsimintinomis citatomis. Įveikęs šį 700 puslapių kūrinį, tikrai pasijunti praturtėjęs.

 

Liudmila Ulickaja. SonečkaLiudmila Ulickaja. Sonečka
Prestižinėmis premijomis įvertintas garsios šiuolaikinės rusų rašytojos debiutinis kūrinys pakeri įtaigumu ir lakonišku, taupiu pasakojimu, atskleidžiančiu nepaprastą paprastos moters – bibliotekininkės – gyvenimo istoriją. Apysakoje laikomasi epinio pasakojimo tradicijos, tačiau susitelkiama į žmones ir jų santykius, kuriami psichologiškai preciziški paveikslai. Svarbiausi gyvenimo įvykiai perteikiami epizodiškai, visuma kuriama iš atskirų detalių. Didžiausią įspūdį paliko sodri, vertėjo puikiai perteikta kalba, slepianti didžiulį prasminį ir emocinį užtaisą. Vienu žodžiu ar tarsi atsitiktine fraze autorė sugeba pasakyti kur kas daugiau, nei būtų galima aprašyti virtinėmis sakinių.

 

Bulgakov Meistras ir MargaritaMichailas Bulgakovas. Meistras ir Margarita
Tikriausiai dauguma jau skaitė šį kultinį kūrinį, bet siūlau ir jį, nes radau užstrigusį atminties užkaboriuose kaip rekomenduotiną. Puikiai parašytas romanas įtraukia, yra lengvas skaityti, tačiau kartu gvildena aktualumo neprarandančias temas – tikėjimą, netikėjimą, meilę, likimą, mirtį... Žavi autoriaus išmonė, humoro jausmas, sukurti ryškūs ir įsimintini personažai. Šiame romane kiekvienas tikrai atras ką nors sau.

 

John Irving. Malda už Oveną MinįJohn Irving. Malda už Oveną Minį
Šiame, mano nuomone, geriausiame amerikiečių rašytojo romane, pasakojančiame apie keistą berniuką Oveną Minį ir dar keistesnį jo gyvenimą, vėlgi dominuoja amžinosios temos – tikėjimas, netikėjimas, draugystė, likimas, mirtis. Graudžiame ir neretai komiškame pasakojime susidomėjimo kabliukas itin tvirtai užkabina sulig Oveno Minio pamatyta ateities vizija, kada jis mirs, ir nepaleidžia iki pat pabaigos, kol neišsiaiškini, ar tikrai ir kokiomis aplinkybėmis tai nutiks.

 

Connie Willis. Pasaulio pabaigos knygaConnie Willis. Pasaulio pabaigos knyga
Saikingai fantastinė knyga, nuo kurios prasidėjo mano draugystė su kai kuriais šio žanro kūriniais. Autorė už šį mokslinės fantastikos romaną yra gavusi prestižinius „Nebula“ ir „Hugo“ apdovanojimus. Nors kūrinį skaičiau prieš keletą metų, iki šiol pamenu šiurpiai sukrečiančias, itin detaliai aprašytas viduramžių gyvenimo scenas ir įtaigią akistatą su Juodąja mirtimi. Žinoma, meniniu požiūriu kūriniui būtų galima prikaišioti dėl pernelyg statiškų veikėjų, tuščių dialogų, abejotinų epizodų ar kitų silpnybių, bet skrupulingas viduramžių įvykių vaizdavimas tikrai įkvepia pasidomėti aprašomuoju periodu.“

 
Šias knygas galite rasti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje arba bibliotekų virtualių paslaugų portale www.ibiblioteka.lt.