Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Žiemos snaudulio įveikos strategija

Į dienas įsisukus žiemai ir uodžiant artėjančias šventes, dažnas, apgailestaudamas, kad tamsymečio negali tiesiog pramiegoti, griebiasi įvairių atsispyrimo šiam gamtos šauksmui strategijų. Vienos – sveikatai stiprinti, kitos – ilgų vakarų buičiai paįvairinti, trečios – skonio receptoriams nustebinti, ketvirtos – protui mankštinti... Toks galvosūkis, kad nors pasiusk.

Bet kvėpuokite ramiai: Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Paslaugų departamento Informacinio aprūpinimo skyriaus vyriausioji bibliografė Ilona Žilienė žino receptą, apimantį visas šio ginklavimosi prieš snaudulį kryptis. Jokios apgaulės – tik po porciją puslapių kasdien prieš, po ar vietoje valgio. Dalijamės mes – kviečiame dalytis ir jus.

I. Žilienė

20161209 tradicinė tarpukario Vilniaus žydų virtuvėFania Lewando, Vilniaus vegetariškų patiekalų knyga: tradicinė tarpukario Vilniaus žydų virtuvė: legendinio Fanios Lewando restorano receptai
Šiek tiek kulinarijos
Vaikystėje stebėdavausi, kai mama kartojo, kad gerą kulinarijos knygą galima skaityti kaip nesibaigiantį romaną. Ši knyga yra būtent tokia. Tai viena iš knygų, kurias galima atsiversti tiek kelionėje, tiek laisvą minutę, tiek sukantis virtuvėje. Receptai be galo paprasti, patiekalai lengvai pagaminami, tinkantys kasdieniams ar šventiniams šeimos pietums paįvairinti. Nors, tiesą pasakius, dauguma patiekalų yra puikiai žinomi ir gana dažni ant mūsų stalo. F. Lewando knyga išleista 1938 metais Vilniuje ir laikoma vienu pirmųjų žydų vegetariškų patiekalų jidiš kalba rinkinių Europoje.

 

20161209 Didžioji rankdarbių knygaNeringa Krankalienė, Loreta Šomkienė, Natalija Michailenko, Didžioji rankdarbių knyga: išsamios instrukcijos ir gausybė idėjų
Trupinėlis Kalėdų
Rudens pradžioje mane visada suima panika, kad greit Kalėdos, o aš dar neturiu dovanų. Jos juk būna įvairios – vienam gali padovanoti pirktą, kitam malonu ką nors pačiam pagaminti. Tuomet, trumpėjant dienoms, prasideda ilgasis rankdarbių sezonas. Veliu, mezgu, karoliukus dėlioju. Ir kas kartą pavartau vieną ar kitą rankdarbių knygą. Jose daugybė ir dovanų, ir jų pakavimo idėjų. Mano pasirinktos knygos autorės supažindina su įvairiomis rankdarbių technikomis. Kiekvieno skyriaus pradžioje pateikiamas reikalingų priemonių sąrašas ir aprašymas, kurie pravers tiek pradedančiajam, tiek patyrusiam rankdarbių mėgėjui.

 

20161209 Stephen King Daktaras MiegasStephen King, Daktaras Miegas
Siaubo dozė nakčiai
Ilgais žiemos vakarais ar naktimis verta prisiminti ar iš naujo perskaityti tiek „Švytėjimą“, tiek jo tęsinį – „Daktarą miegą“. Berniukas, kurio tėvas išprotėjo pirmajame romane, jau suaugęs, bet vaikystėje išgyventas siaubas niekur nedingęs. Paranormaliais talentais apdovanotas vyriškis padeda senelių namų gyventojams ramiai palikti šį pasaulį. Intriga įsisuka tuomet, kai jis sutinka dvylikos metų telepatę, kuriai grasina žudikų maniakų gauja.

 

20161209 Kalifo rūmai metai KasablankojeTahir Shah, Kalifo rūmai: metai Kasablankoje
Šiek tiek Rytų
Istorija apie afganų kilmės rašytoją, su šeima persikėlusį į Maroką ir bandantį perprasti vietos kultūrą. Tarnai, nurodinėjantys, kaip gyventi šeimininkui, visų nelaimių kaltininkai džinai – ko tik čia nerasi. Šioje knygoje yra visko, ko reikia šmaikščiam, lengvam „kelionių romanui“ – smagūs kuriozai, kultūrų skirtumų ypatumai, šiek tiek melancholijos.

 

20161209 Stephen William Hawking VisataStephen William Hawking, Visata riešuto kevale
Truputis mokslo
S. Hawkingo pavardę tikriausiai žino daugelis, nors ir nesidomi šiuolaikine fizika. Žmogus, pakeitęs žmonijos suvokimą apie šiuolaikinę visatos teoriją. Knygoje įdomiai ir paprastai pasakojama apie reliatyvumo teoriją, kalbama apie juodąsias skyles, kurios garuodamos nusineša savo paslaptis, visatos kilmę, galimybę numatyti ateitį ir grįžti į praeitį. Buvo įdomu atnaujinti fizikos žinias ir susipažinti su šiuolaikinės fizikos naujovėmis, teorijomis ir pasiekimais.“

 
Šias knygas galite rasti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje arba bibliotekų virtualių paslaugų portale www.ibiblioteka.lt.