Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Knygos-laipteliai aukštyn

Interneto platybėse klaidžioja toks paveikslėlis. Jame vaizduojama aukšta tvora ir du žmogėnai prie jos. Vienas bukai žiūri į tvorą, o gal džiūgauja radęs plyšelį joje. Antrasis, pasilipęs ant knygų šūsnies, žvelgia į plačią panoramą už tvoros. Galbūt vaizdas malonus akiai, galbūt – netikėtas ar šokiruojantis, tačiau bet kuriuo atveju prikaustantis dėmesį. Apie tokias knygas-laiptelius jums šią savaitę pasakoja rubrikos „Bibliotekininkas renkasi“ viešnia Giedrė Čistovienė, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Strateginės plėtros departamento Projektų valdymo skyriaus vadovė. Kviečiame pasilypėti aukštyn.

„Kas yra mėgstamas filmas, pasakyti paprasta. Tokius galėtum žiūrėti ir žiūrėti... O kas yra mėgstama knyga? Ta, kurią daug kartų skaitei? O gal ta, kuri sukrėtė labiausiai? Nutariau rinktis tas, kurios mane formavo kaip asmenybę ar netikėtai nustebino. Bet tikrai nėra taip, kad jas visas galėčiau ir vėl skaityti.

Giedrė Čistovienė

William Golding Musių valdovasWilliam Golding, Musių valdovas
Ją skaičiau paauglystėje. Ši knyga turėjo didelę įtaką mano empatijos, atsakomybės formavimuisi, demokratijos taisyklių svarbos suvokimui. Tai sukrečianti istorija apie lėktuvo katastrofą, po kurios išgyvena tik vaikai. Šokiruoja ne tai, kad vaikai lieka vieni, be suaugusiųjų, negyvenamoje saloje, o tai, kaip jie sužvėrėja... Pradžioje jie bando nusistatyti taisykles, išsirenka vadą, tačiau dėl atsakomybės stokos viskas žlunga. Nors knyga laikoma jaunimo literatūros klasika, ji tikrai verta ir suaugusiųjų dėmesio. Tiesa, to sykio pakako. Antrą kartą jos skaityti nedrįsčiau.

 

Oscar Wilde Doriano Grėjaus portretasOscar Wilde, Doriano Grėjaus portretas
Šią knygą pasirinkau kaip labiau save pažinti padedančią gyvenimo palydovę. Pirmą kartą ją paėmiau į rankas mokydamasi mokykloje. Nuo tada kas 5–7 metus perskaitau vėl. Labai įdomu stebėti, kaip slenkant metams keičiasi to paties teksto suvokimas: vienur daraisi stebėtinai atlaidesnė, kitur – nepakantesnė... Knygoje dailininkas, šlovindamas pagrindinio herojaus grožį, nupiešia jo paveikslą. Vėliau herojus gyvena amžinoje jaunystėje, o sensta tik paveiksle esantis jo atvaizdas. Šiais socialinių tinklų laikais narciziškumas yra labai aktuali tema – įamžindamas įsivaizduojamą tikrovę, kiekvienas slapta pasvajojame joje užsibūti... Kas kartą perskaičius šią knygą sustiprėja realybės suvokimo svarba.

 

Romos imperija kelionė paskui monetąAlberto Angela, Romos imperija: kelionė paskui monetą
Alberto Angela kviečia apžiūrėti Romos imperiją iš arti. Ši knyga – tikras išsigelbėjimas sunkiai kremtantiems istorinius veikalus. Knygoje sekama monetos (sestercijaus) kelionė per įvairių luomų žmonių rankas: nuo prostitutės iki imperatoriaus, nuo pirklio iki vergo. Tokiu būdu atskleidžiamas jų gyvenimo būdas, papročiai, apibūdinami namai, supanti aplinka ir atkreipiamas dėmesys į to meto istorinius faktus.

 

Haruki Murakami Kafka pakrantėjeHaruki Murakami, Kafka pakrantėje
Japonų autorius Haruki Murakami – mano naujausias atradimas. Neįtikėtinai įtraukė mistika persmelktas murakamiškas pasaulis. Su šiuo autoriumi susipažinau skaitydama turbūt pačią sudėtingiausią jo novelę „Kafka pakrantėje“. Joje aprašomi net trys skirtingų kartų pagrindiniai veikėjai – iš pradžių, rodos, visai atskiros jų istorijos galų gale susipina į vieną. Nuoširdžiai sakau – šį skaitinį sunku nupasakoti žodžiais, bet jo paliekamas įspūdis tikrai stiprus.“

 
Šias knygas galite rasti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje arba bibliotekų virtualių paslaugų portale www.ibiblioteka.lt.