Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Skaityti, negalima pamiršti

„Geriausių, reikšmingiausių, įdomiausių knygų sąrašų sudarymas – sunki užduotis”, – kaip ir dažnas rubrikos „Bibliotekininkas renkasi“ svečias, atsidūsta Viktorija Pukėnaitė, Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Kultūrinės edukacijos skyriaus vadovė. Bet ji šypsosi. O kadangi šypsosi (bet kuris Nacionalinės bibliotekos koridorių gyventojas paliudys – ji tai daro nuolat), tai ir nepasiduoda: „Išsikėliau kriterijų – apžvelgiau knygas, esančias namuose. Tai tikrai ne tūkstantis, ne šimtas ir net ne dešimt knygų – nenorėjau apsikrauti, todėl nuosavų knygų namuose tėra vienetai. Taip kitu atveju, regis, sudėtinga atranka įvyko natūraliai. Kitos, likusios gimtuosiuose namuose, dar tikisi sulaukti savojo laiko.“

Ar tai patys pačiausi visų laikų Viktorijos skaitiniai? „Galbūt vėliau po ranka norėsiu turėti kitus kūrinius – ypač, kai kasdien sukuosi tarp knygų. Šiandien rekomenduoju tuos, kurie vienaip ar kitaip gali būti įdomūs įvairiems skaitytojams.

FB Bibliotekininkas 504x504 0113 02a

20170113 Sigitas Geda OvalasSigitas Geda, Ovalas
Pirmoji – literatūros studijų metais atrasto ir tikriausiai manęs nebepaleisiančio kūrėjo Sigito Gedos poezijos rinktinė. Poezijoje labiausiai žavi neaprėpiamos vaizduotės galimybės, dinamiškumas, nepaprasta kalbos pajauta, genialus žodžių, jų skambesio ir prasmių žaismas. Ir visa tai – išlaikant tam tikrą struktūrą ir ritmą. Skaitydamas Gedos kūrybą, su nuostaba ir jauduliu stebi, kaip jis kuria pasaulį.

 

20170113 Senovės Graikijos legendos ir mitaiNikolajus Kunas, Senovės Graikijos legendos ir mitai
Šioje knygoje užrašyti pasakojimai – jau ištisus šimtmečius neišsemiamas idėjų šaltinis literatūros ir meno kūrėjams, o mums, Vakarų civilizacijos tęsėjams, jie reikšmingi savaime. Kalbant apie tokius tekstus, svarbiausia teisingai sudėti skyrybos ženklus: „skaityti, negalima pamiršti“.

 

20170113 Kalbos pakeitusios pasaulįSud. Simon Sebag Montefiore, Kalbos, pakeitusios pasaulį
Kadaise kalbų rašymą laikiau svajonių profesija. Tada šį rinkinį įsigijau net nesigilindama į turinį. Tačiau „Kalbas, pakeitusias pasaulį“ į savo penketuką įtraukiu ne dėl to. Pastebiu, kad mūsų šalies asmenybių viešai sakomose kalbose stokojama dėmesio retorikai, jos subtilybėms ir pamirštama, kaip smarkiai tokios kalbos gali paveikti minias. Rinkinyje sukaupti įvairiausi viešų kalbų pavyzdžiai su trumpais pristatymais ir komentarais. Verta pasimokyti kiekvienam.

 

20170113 Davies Europa istorijaNorman Davies, Europa: istorija
Kai romanų skaitymas buvo virtęs darbu, kankino ilgesys kitokių rūšių literatūrai. Pavargusiems nuo grožinės literatūros siūlau perskaityti Normano Davieso „Europa. Istorija“. Tai – plačiai pripažintas ir įvertintas didžiulis vieno žmogaus darbas. Jį atradau perskaičiusi vieną tokių rekomendacijų, kokią, štai, dabar rašau pati. Man ši knyga iki šiol yra viena įspūdingiausių.

 

20170113 Burnett Paslaptingas sodasFrances Hodgson Burnett, Paslaptingas sodas
Vienintelis romanas, kuris turi būti po ranka, yra „Paslaptingas sodas“ – puikiai žinomas vaikų literatūros šedevras, mane užbūręs dar mokykloje. Metu iššūkį sakydama, kad jai atsispirti neįmanoma – kartą atvertęs šia knygą, vėliau bet kada vos panorėjęs atsidursi Paslaptingame sode. Man visuomet tai pavyksta – nereikia nė užsimerkti.“

 

Šias knygas galite rasti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje arba bibliotekų virtualių paslaugų portale www.ibiblioteka.lt.