Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Knygų lentynos tavo planšetėje

Šią savaitę rubrikos „Bibliotekininkas renkasi“ veidas kiek kitoks, nei įprasta. Šįsyk mūsų viešnia nusprendė knygų lentynas išnešti iš bibliotekos ir pastatyti prie pat jūsų – leisti patinginiauti ir skaitinius pasiekti ilsintis namuose ar ganant dar santūrius, bet jau šilumą prisiminusius saulės spindulius pamėgtam skvere. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Paslaugų departamento direktorė Aušra Vaškevičienė – apie atvirą, mygtuko spustelėjimu pasiekiamą biblioteką.

Aušra Vaškevičienė

„Gavusi progą pasisakyti rubrikoje „Bibliotekininkas renkasi“, galvojau, ką galėčiau pasiūlyti. Nusprendžiau pasirinkti tai, ką galime skaityti kartu su jumis, mieli skaitytojai. Tai – atvirosios prieigos ir kitos elektroninės knygos ar kiti leidiniai, laisvai prieinami internetu arba bibliotekos tarpininkavimu. 

Knygos viršelisLaurent Gounelle, Dievas visada keliauja incognito
Paryžius, meilė, iššūkiai, paprastos tiesos ir laiminga pabaiga. Norint užsisakyti spausdintą šios knygos versiją dažnai tenka palūkėti, kol ją perskaitys kiti. Tad jei turite planšetę ar kompiuterį su interneto ryšiu, siūlau skaityti elektroninę šios knygos versiją. Ją rasite portale ibiblioteka.lt, pasirinkę skirtuką „El. knygų skaitymas“. Susipažinti su knyga galima neprisijungus, tačiau norint perskaityti visą – būtina registruotis. Kaip tai padaryti, sužinosite čia ›. Beje, portale skaitytojai gali rinktis iš daugiau kaip 1 000 pavadinimų įvairių Lietuvos leidyklų el. knygų.

Knygos viršelisTomas Venclova, Visi eilėraščiai
Tai „Gyvosios poezijos“ serijos knyga, kurioje publikuojami daugiau nei per pusę amžiaus parašyti garsaus Lietuvos poeto, publicisto, vertėjo ir literatūros tyrinėtojo T. Venclovos eilėraščiai, atrinkti paties autoriaus. Šiuos eilėraščius kviečiu skaityti bibliotekų, archyvų ir muziejų skaitmeninto kultūros paveldo duomenų banko „E. paveldas“ skiltyje „E. klasika“. Joje galite rasti senosios lietuvių literatūros (XII–XVIII a.), naujų laikų (XIX a. ir XX a. I p.) ir šiuolaikinės lietuvių literatūros klasikos kūrinių.

 

Lietuvos aidasLietuvos aidas, Redaktorius-leidėjas – Antanas Smetona
Liko mažiau nei metai iki Lietuvos valstybingumo šimtmečio. Seniai apie tai kalbėta, tikiuosi, ne vienas ruošiamės šią datą minėti. Todėl kviečiu pavartyti Nacionalinėje bibliotekoje saugomus ir internetu visiems pasiekiamus „Lietuvos aido“ 1917–1919, 1928–1940 metų numerius. „E. paveldo“ duomenų banke galite vartyti ir kitus senuosius periodinius leidinius, senąsias lietuviškas knygas, rankraščius, smulkiąją spaudą, apžiūrėti Lietuvos dailės muziejaus eksponatus, dvimatę grafiką, kartografinius leidinius, paklausyti šelako ir vinilo plokštelėmis išleistų garso įrašų. Žmones, ieškančius savo šaknų, turėtų sudominti senosios bažnyčių metrikų aktų knygos.

 

Knygos viršelisPasaulio valstybių konstitucijos: I tomas, II tomas, III tomas
Šiame trijų tomų leidinyje pateikiami 55 pasaulio valstybių konstitucijų tekstai lietuvių kalba ir jų pratarmės. Leidinys sudomins ne tik studijuojančius konstitucinę teisę, bet ir besidominčius politinių sistemų įvairove, visuomeninių santykių raiška. Šis leidinys laisvai pasiekiamas Mykolo Romerio universiteto atvirosios prieigos knygų portale ebooks.mruni.eu. Noriu atkreipti dėmesį, kad atvirojoje prieigoje publikuojamos ne tik knygos, bet ir periodiniai leidiniai, pasiekiama kita informacija. Vienas pirmųjų atvirosios prieigos žurnalų katalogų – „Directory of Open Access Journals“, kuriame galima skaityti daugiau kaip 9 tūkst. mokslinių žurnalų. Tokių žurnalų paiešką rekomenduoju pradėti per Nacionalinės bibliotekos interneto svetainę pasiekiamas duomenų bazes. Kaip skaityti jose rastą informaciją ne bibliotekoje, informuojama čia ›. Daugiau informacijos apie atvirosios prieigos išteklius rasite čia ›.

 

Knygos viršelisVan Dijk, Kees & Kaptein, Nico J. G., Islam, Politics and Change
Imigracija – vienas iš iššūkių, kuriems dar nesame tinkamai pasiruošę. Pažinkime ateinančias tautas, padėkime joms integruotis. Knygoje rašoma apie Indonezijos kelią iš autoritarinio režimo į demokratiją ir religijų įtaką demokratiniams procesams. Kūrinys tapo atviras visiems vykdant projektą „Knowledge Unlatched“. Projekte kiekvienais metais atrenkamos socialinių ir humanitarinių mokslų knygos, jų sąrašus vertina specialistai. Šiais metais rengiamo trečiojo atvirosios prieigos leidybos ciklo knygos pasirodys gegužės mėnesį. Visas šio projekto knygas rasite čia ›.

Skaitykime kartu!“