Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Knygų ritualai kūrybos burtams sužadinti

Asmeniškai prabylanti kūryba įkvepia... kurti. Knygos – groti, šokis – tapyti, muzika – gyventi. Sąrašą tęskite, žodžius abipus brūkšnio mainykite vietomis kaip tinkami, kol atrasite savojo derinio kvietimą. Atpažinę kartokite – kasdien, kol kūryba taps įpročiu. Ritualu. Amžinu varikliu. Ko gero, tai vienas stipriausių išsipildymų, kokio tik galime linkėti žmogui.

FB Bibliotekininkas 504x504 0407 001

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Informacijos mokslų departamento Bibliotekininkystės skyriaus vyriausioji metodininkė Neringa Tamašauskaitė tokį derinį jau atradusi: „Knygas skaitau nuo mažumės, man tai – savotiškas pabėgimas nuo realybės ir būdas atsipalaiduoti. Kasryt autobusu važiuodama į darbą skaitau – šio ritualo laikausi jau kelerius metus. Atsivertus įdomų leidinį, kelionės tampa daug įdomesnės ir virsta malonumu. Namie laisvalaikiu klausausi garsinių knygų – taip atsipalaiduoju, klausydamasi piešiu portretus, abstrakcijas. Garsinės knygos, tinklaidės įrašai (angl. podcast) anglų kalba tampa fonu mano pačios kūrybai, padeda į ją įsijausti. Knygų penketuke aprašiau pastaraisiais metais skaitytas knygas – išskirtinai įsiminusias, skaitytas (ar perklausytas) su dideliu malonumu.

20170407 Šiuolaikinės medijosVincas Grigas, Andrius Šuminas, Arūnas Gudinavičius, Modestas Grigaliūnas, Šiuolaikinės medijos ir informacija: požeminiai garažai „Google“ karalystėje
Knyga komunikacijos ir informacijos specialistams, studentams, norintiems lavinti informacijos paieškos įgūdžius, kritinį mąstymą.  Tinka ir per studijas sukauptoms žinioms atgaivinti, savotiškai maloniai jas pasikartoti. Parašyta tikrai ne nuobodžiu ar „vadovėliniu“ stiliumi – pasižymi gyva kalba, pateikia daug pavyzdžių ir šių dienų įžvalgų.

20170407 Laisvojo rašymo elementaiSandra Bernotaitė, Laisvojo rašymo elementai
Šiuo metu domiuosi rašymo įgūdžių tobulinimu. Šioje knygoje randu įdomių režisierės, rašytojos, leidėjos S. Bernotaitės patarimų, kaip rašyti tekstus, nepasiklysti savo kūryboje. Čia pateikta ir daug įvairių rašymo pratimų pavyzdžių.

 

20170407 Žalčio žvilgsnis2Saulius Tomas Kondrotas, Žalčio žvilgsnis
Studijų metais supažindinta su šiuolaikine lietuvių literatūra ir sužavėta šio dalyko paskaitų vis dar negaliu nuo jos atsiraukti, tad retkarčiais skaitau šio rašytojo knygas. „Žalčio žvilgsnis“ – kriminalinis romanas, kuriame gausu įmantrios simbolikos, o siužetas sukasi apie sudėtingą Miežių giminės likimą.

 

20170407 Ready Player OneErnest Cline, Ready Player One
Puiki knyga norintiems pailsėti įtikinamoje virtualiojoje realybėje. Kūrinys nukelia skaitytoją į ateitį, kurioje žmonija gyvena virtualiajame pasaulyje — žaidime „Oasis“. Čia vyksta ypatingas mūšis dėl pagrindinio prizo. Knyga sulaukė itin daug gerbėjų dėmesio, tačiau neišvengė ir kritikos.

 

20170407 Pietinia kronikasRimantas Kmita, Pietinia kronikas
Kūrybiškiausia praėjusių metų knyga, parašyta šiaulietiška šnekta. Pati esu ne iš Šiaulių, bet knygą tikrai įvertinau. Sakyčiau, tai savotiška priemonė skatinti skaityti jauną žmogų – pagrindinis pasakojimo herojus yra augantis rašytojas, tyrinėjantis kalbą ir gyvenimą.“

 
Daugumą šių knygų galite rasti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje arba bibliotekų virtualių paslaugų portale ibiblioteka.lt.