Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Už jūrų gimusi, šaknis pasiekusi meilė

Šią savaitę kviečiame sužinoti, ką skaito kolegos iš už jūrų marių. Turime puikią progą pasmalsauti – Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Lituanistikos skyriuje liepą stažuojasi viešnia iš Jungtinių Amerikos Valstijų. Masačusetse, Viljamso koledže ispanų kalbą ir literatūrą studijuojančią Gabrielle Gedo į mūsų šalį atvedė Lietuvos išeivijos studentų stažuotės programa. 

20170717 164356 Gabrielė min

Paklausta, ką randanti knygose, subtilioji Gabrielė pasakoja jas skaitydavusi nuo pat mažens kartu su tėvais. „Mane traukia galimybė užmegzti ryšį tiek su knygos veikėjais, tiek su jos autoriumi. Taip kūriniuose gali pamatyti ne tik pats save, bet ir išmokti suprasti aplinkinių išgyvenamas situacijas.“  Gabrielės knygų aprašymuose vis šmėkšteli... meilė: žodžiui, autoriui, keistam išgalvotam veikėjui ir neabejotinai – tam, kas šalia. Juk ir pas mus ji atsidūrė sekdama savo senelių meilės Lietuvai pėdomis.

20170717 164356 Faithful place minTana French, Faithful Place
„Visi T. French detektyviniai romanai nuostabūs, bet šis mano mėgstamiausias. Jis priverčia galvoti ir apie detektyvo mįslę, ir apie veikėjus, jų pasirinkimą. Istorija pasakoja, kaip pagrindiniam knygos veikėjui detektyvui Frankui Mackey’ui grįžus į gimtąjį Dubliną susilieja praeitis ir dabartis. Mane patraukė mįslės ir paslaptingumas, o sudėtingi veikėjų charakteriai užtikrino, kad pasilikčiau iki paskutinio puslapio. Čia aptinkame ir Airijos istorijos pėdsakų – ypač nagrinėjami šeimos ir skirtingų visuomenės sluoksnių vaidmenys. Paėmusi knygą į rankas negalėjau padėti jos šalin, o vis iš naujo skaitydama kas kartą pastebiu ką nors įdomaus ir integralaus.

 

20170717 164356 Ema minJane Austen, Ema
Mėgstu visas J. Austen knygas, ypač „Puikybę ir prietarus“, bet vis noriu paskatinti kitus perskaityti „Emą“. J. Austen pati pastebėjo, kad Ema veikiausiai patiktų nedaugeliui – gal tik jai pačiai. Ema bando kištis į kitų žmonių reikalus, nors iš tikrųjų nežino, nei ko jie nori, nei kas jiems iš tikrųjų padėtų. Nors mane pačią Ema žavi, neatsistebiu, kaip ir kodėl autorei šovė į galvą sukurti tokią veikėją. Jos istorija ir išgyvenama branda suprantamos ir smagios. Ema dažnai klysta, bet kartu ji gudri ir savotiškai žavi. Kaip ir kitus J. Austen romanus, šį taip pat vainikuoja graži pabaiga, herojė gyvena ilgai ir laimingai.

 

20170717 164356 Nelengvu keliu minRuta Sepetys, Nelengvu keliu
Manau, ši knyga nepakankamai įvertinta, nors tai vienas iš trijų fenomenalių R. Sepetys romanų. Knygos aplinka ir pagrindinės veikėjos dilemos ir norai skiriasi nuo aprašomų kitose šios autorės knygose. Džozė nori pabėgti nuo visko, kas pažįstama, nuo aplinkinių jai priskirto gyvenimo. Žavėjausi jos išmintimi, ištverme ir dvasia, pamilau kitus veikėjus ir neišsenkantį jų pasitikėjimą Džoze. R. Sepetys kaip visada puikiai randa pusiausvyrą tarp rimtų temų ir komiškų ar viltingų elementų.

 

20170717 164356 Truth about forever minSarah Dessen, The Truth About Forever
Kai norėdama skaityti ką nors smagaus renkuosi paauglių literatūrą, vis grįžtu prie S. Dessen. Iš pirmo žvilgsnio jos knygose aprašomos paprastos paauglių meilės istorijos, bet iš tikrųjų rašytoja puikiai geba apmąstyti ir nagrinėti baimės, sielvarto, šeimos ir platoniškos draugystės temas. Daugelyje jos knygų kelionė skaitinio pabaigos link yra įdomi ir kupina netikėtumų. „The Truth About Forever“ – mano mėgstamiausias jos kūrinys. Čia gražiai, įtikinamai kuriama visokeriopos meilės istorija – meilės sau, šeimai, draugams ir vaikinui.

 

20170717 164356 20 eilerasciu apie meile minPablo Neruda, 20 eilėraščių apie meilę ir viena nevilties daina
Prisipažinsiu – dar nebaigiau skaityti šios knygos, bet mane jau stebina P. Nerudos kalbos grožis. Jis tobulai parenka tikslius žodžius. Kiekviename eilėraštyje jis vis kitaip apibūdina meilę. Kartais plasnoja su peteliškėmis, kartais ją randa šešėliuose. Mano (ir kitų) nuomone, jo eilėraščiai pretenduoja būti pavadinti viena geriausių meilės poezijų. Juste junti lyrinio veikėjo jausmus savo moteriai. Dar puikiau, jei mokate skaityti ispanų kalba – be turinio grožio, patirsite ir šios kalbos turtingumą.“

 

Daugumą šių knygų galite rasti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje arba bibliotekų virtualių paslaugų portale ibiblioteka.lt.