Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. rugsėjo 23 d.

Vieša diskusija „Realybės įvertinimas: dvidešimt penkeri metai po Sovietų Sąjungos griūties“

XXI amžius tiek Europai, tiek Lietuvai atnešė naujų išbandymų. Žemynas vėl nesaugus, autokratiška Rusija bando rodyti savo galią. 2016-ieji Europai ypač svarbūs: įvyko rinkimai į Rusijos Valstybės Dūmą, Baltarusijos Respublikos Nacionalinį Susirinkimą, netrukus – rinkimai į Lietuvos Respublikos Seimą, JAV prezidento rinkimai. „Jeigu demokratinė Rusija nesuklestės – byrės ir toliau. O tuomet autokratiška Rusija vėl bandys įrodyti savo galią – iš paskutiniųjų“ (Norman Davies, „Europos istorija“).

„Realybės įvertinimas: dvidešimt penkeri metai po Sovietų Sąjungos griūties“ – rugsėjo 26 d. 10 val. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyksianti diskusija šiomis aktualiomis temomis. Diskusijoje dalyvaus plačiai žinomi asmenys iš Rusijos, Lenkijos ir Lietuvos, Sovietinės imperijos žlugimo metu buvę pagrindiniais valstybių atkūrimo architektais ir ekspertais. Galbūt jie patvirtins ar paneigs Normano Davieso mintį apie 1991 m. rugpjūčio 19–21 d. pučą Maskvoje, kad „iš tikrųjų tai buvo visai ne pučas, o paskutinis gaištančio dinozauro uodegos virptelėjimas“? Kokiomis aplinkybėmis buvo susirinkta prieš 25 metus, paskutinei Europos imperijai išleidus kvapą? Kokius kelius pasirinko šalys, atkūrusios savo nepriklausomybę? Kaip Lietuvoje, atgavus Nepriklausomybę ir sovietams išvedus kariuomenę, sekėsi atkurti valstybę?

Ką mums patars 1990–1991 metų politikai idealistai: kokias ateities vizijas jie mato, kokie iššūkiai mūsų dar laukia? Ar „dinozauras“ iš tikrųjų nugaišo? O gal, atgimęs kita forma, jis vis dar gali mus skaldyti, pjudyti tarpusavyje, priešinti su kaimynais? Gal vis dėlto istorija mus jau išmokė sutarimo ir solidarumo su tokios pat patirties kaimyninėmis valstybėmis? Ar mes pasirengę kurti saugų regioną, saugią Europą?

Diskusiją organizuoja VšĮ Geopolitinių studijų centras kartu su Lietuvos Sąjūdžiu.

Tiesioginė transliacija (Delfi.lt)


RENGINIO PROGRAMA

9.30–10.00 Dalyvių registracija
10.00–12.00 Diskusija
 

Įžanga:

-  Andrius Tučkus (Lietuvos Sąjūdis);
-  Konstantin von Eggert (Britanijos imperijos ordino garbės narys, Rusija).

Pagrindiniai pranešėjai:

-  Gennady Eduardovich Burbulis (Rusijos politikas, pirmosios Rusijos Vyriausybės valstybės sekretorius, Rusija);
-  prof. Vytautas Landsbergis (Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininkas, Lietuvos valstybės vadovas 1990–1992 m., Lietuva);
-  prof. Przemyslaw Żurawski vel Grajewski (Lenkijos užsienio reikalų ministro patarėjas, Lenkija).

Komentarai:

-  Monika Garbačiauskaitė-Budrienė (portalo www.delfi.lt vyr. redaktorė, Lietuva);
-  Ramūnas Terleckas (dienraščio „Lietuvos žinios“ vyr. redaktorius, Lietuva).

12.00–12.30 Kava, užkandžiai


APIE PRANEŠĖJUS

Andrius Tučkus – valstybiniais apdovanojimais įvertintas Lietuvos politikas, aktyviai dalyvavęs rezistencinėje ir Lietuvos laisvės lygos veikloje. BuvęsAukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Saugumo komiteto patarėjas, Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininko patarėjas, nuo 2004 m. iki dabar – europarlamentaro Vytauto Landsbergio patarėjas. Lietuvos Sąjūdžio pirmininko pavaduotojas.

Konstantin von Eggert – Rusijos žurnalistas, politikos komentatorius. Buvęs dienraščio „Izvestija“ diplomatinis korespondentas, „BBC Rusija“ biuro vadovas, „Komersant FM“ redaktorius ir vyr. redaktorius, „ExxonMobil Russia“ viešųjų ryšių viceprezidentas. 2008 m. už darbą BBC karalienė Elžbieta II jam suteikė Britanijos imperijos ordino garbės nario titulą.

Gennady Eduardovich Burbulis – Rusijos politikas, Boriso Jelcino bendražygis, pirmosios Rusijos Vyriausybės valstybės sekretorius, vienas iš Belovežo susitarimo 1991 m. gruodžio 8 d. rengėjų ir signatarų.

Prof. Vytautas Landsbergis – politikas, visuomenės veikėjas, meno, muzikos ir kultūros istorikas, Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininkas, buvęs Lietuvos Respublikos valstybės vadovas, Lietuvos Respublikos Konstitucijos metmenų rengimo komisijos pirmininkas, Valstybinės derybų su SSRS delegacijos pirmininkas. Apdovanotas Lietuvos ir daugelio užsienio šalių valstybiniais apdovanojimais.

Prof. Przemysław Piotr Żurawski vel Grajewski – lenkų politologas, socialinių mokslų habilituotas daktaras, Lodzės universiteto Tarptautinių ir politologinių studijų fakulteto ir Europos instituto Lodzėje bendradarbis, Nacionalinės viešojo administravimo mokyklos lektorius. 2015 m. paskirtas Nacionalinės plėtros tarybos nariu, Lenkijos užsienio reikalų ministro patarėjas.

Monika Garbačiauskaitė-Budrienė – portalo www.delfi.lt vyriausioji redaktorė. Jai vadovaujant www.delfi.lt tapo skaitomiausiu ir didžiausiu Lietuvos naujienų portalu. Tai viena iš naujosios kartos Lietuvos lyderių, savo įžvalgomis prisidedanti prie pilietinės visuomenės stiprinimo.

Ramūnas Terleckas – dienraščio „Lietuvos žinios“ vyriausiasis redaktorius. Buvęs dienraščio „Verslo žinios“ vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas.

Mėgstančius būti įvykių sūkuryje kviečiame atvykti į Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) V aukšte esančią Konferencijų salę. Taip pat galėsite stebėti tiesioginę renginio transliaciją portale www.delfi.lt.

Dalyvių skaičius ribotas. Prašome registruotis e. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. iki rugsėjo 25 d.

Renginio rėmėjas – Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

PRANEŠĖJŲ NUOTRAUKOS