Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. spalio 25 d.

Kviečiame pažinti džiazą

Kasdieniam skambesiui neįsipareigojęs ritmas, instrumentinis chaosas ar tiesiog itin individuali garsų ir emocijos dermė? Džiazas – profesionali improvizacinės muzikos rūšis, susiformavusi XIX a. pabaigoje – XX a. pradžioje kaip Vakarų Afrikos ir Europos muzikinių tradicijų jungties rezultatas. Kviečiame į atvirą paskaitą, kurioje, iliustruojant garso įrašais ir gyvu atlikimu, bus apžvelgti visi džiazo raidos etapai.

Džiazas atsirado JAV pietuose, konkrečiame mieste – Naujajame Orleane. Tai – nuolat kintantis, evoliucionuojantis muzikos stilius. Per visą gyvavimo laiką jis daug kartų keitėsi, buvo reformuojamas ir kinta netgi šiomis dienomis. Sąlyginai džiazą galima skirstyti į 3 raidos etapus: tradicinį (1900–1940), modernųjį (1950–1960) ir avangardinį (nuo 1960). Visus juos pristatys renginio vedėjas muzikas Jonas Rimša, kuriam talkins pianistas Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) profesorius Artūras Anusauskas ir džiazo dainininkė LMTA magistrantė Rūta Jakulytė.

Renginys vyks spalio 26 d. 18 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) meno erdvėje. Numatoma renginio trukmė – 1,5 val. Organizatorius – Nacionalinės bibliotekos Paslaugų departamento Muzikos ir vizualiųjų menų skyrius.