Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. spalio 28 d.

(Ne)paprasti gyvenimai tarp puslapių

Švelni, subtilaus švytėjimo kupina šypsena pakimba tarp griežtų Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos lentynų linijų ir jaučiasi čia lyg namie. Ir ne mažiau švelniai pasakoja apie knygas. O knygos – apie gyvenimus: žmonių, žodžių, vaizduotės ir net pačių knygų.

Dr. Dalia Cidzikaitė

Šypsena – Informacijos mokslų departamento Lituanistikos tyrimų skyriaus vyriausiosios metodininkės-tyrėjos Dalios Cidzikaitės, godžiai mylinčios kalbą. O knygos ir jose glaudžiami gyvenimai gali nutūpti ir ant jūsų naktinio stalelio. Rekomenduojame.

Knygos viršelisAxel Munthe, Knyga apie San Mikelę
„Viena iš šviesiausių, dar jaunystėje perskaitytų knygų. Kažkas šią knygą yra pavadinęs stebuklinga knyga apie Gyvenimą. Ir ji man tokia buvo – šios knygos poveikio būta tokio stipraus, kad iš jos puslapių sklindančią šviesą nešiojausi savyje ne vienerius metus.  

 

Knygos viršelisStieg Larsson, Mergina su drakono tatuiruote
Darbams įsukus, o norui skaityti niekur nedingus, griebiuosi detektyvo žanro. Skaitau viską, kas pakliūna po ranka: Georges’ą Simenoną, Henningą Mankellį, Karin Fossum, Jo Nesbø, Martiną Cruzą Smithą ir kt. Bene didžiausią įspūdį yra palikusi S. Larssono „Tūkstantmečio“ trilogija. Be minėtos knygos, ją sudaro dar dvi dalys – „Mergina, kuri žaidė su ugnimi“ ir „Mergina, kuri užkliudė širšių lizdą“. Stiprų įspūdį palieka šių detektyvų modernumas, o ypač – pagrindinės veikėjos, nuskriaustos gyvenimo, bet labai netradiciškai mąstančios asmenybės, portretas.  

 

Knygos viršelisJoanne K. Rowling, Haris Poteris ir išminties akmuo
Nepraleidžiu progos perskaityti ir paaugliams skirtų knygų, ypač tų, dėl kurių ne tik jauni, bet ir suaugę skaitytojai eina iš proto. Tarp tokių paminėsiu septynias J. K. Rowling parašytas knygas apie jaunąjį burtininką Harį Poterį. Nekantrauju perskaityti ir ką tik pasirodžiusią aštuntąją knygą „Haris Poteris ir prakeiktas vaikas“. Užaugau su pasakomis, ir vis dar jomis gėriuosi. Galbūt kai kam keista, kad daktaro laipsnį turintis žmogus domisi vaikiškomis istorijomis. Tačiau man labai smagu panirti į stebuklingą „o gal, o jeigu“ pasaulį, kuris įtraukia akimirksniu.

 

Knygos viršelisSimon Winchester, The Professor and the Madman: A Tale of Murder, Insanity, and the Making of the Oxford English Dictionary
Tai – vienas iš mano šiųmetinių atradimų knygų pasaulyje. Nedaug kas domisi žodynų ir enciklopedijų sudarymu. O tai, pasirodo, įdomus ir spalvingas procesas. Knyga apie vieno geriausių ir išsamiausių žodynų gimimo istoriją. Pasakojama ir apie vieną žodyno sudarytojų komandos savanorį, atsiliepusį į kvietimą padėti itin daug kruopštumo ir atidumo reikalaujančiame darbe. Šis savanoris pasirodė esąs pats produktyviausias ir sąžiningiausias iš visų. Kas būtų atspėjęs, kad didelę savo gyvenimo dalį jis praleido beprotnamyje? Tai knyga ne tik apie žodyną, bet ir apie dramatišką įstabios asmenybės likimą.

 

Knygos viršelisJohn Williams, Stouneris
Antrasis atradimas šiais metais. Sužavėjo netikėtas knygos paprastumas. Knyga rašyta septintame dešimtmetyje, bet ir mano, ir Lietuvos leidėjų atrasta pavėluotai. Vis dėlto mūsų šiandiena daug kuo atitinka parašymo laikmetį. Stouneris – paprastas pasakojimas apie vieno žmogaus pasaulį.

 

P. S. Būdama lituanistė, negaliu nepaminėti bent dviejų lietuviškų knygų. Tai – Renatos Šerelytės „Mėlynbarzdžio vaikai“ ir Alvydo Šlepiko „Mano vardas – Marytė“. Pirmąją vertinu dėl subrandinto ir asmenine patirtimi persmelkto keliasluoksnio pasakojimo, antrąją – dėl naujos temos literatūroje.“

Šias knygas, išskyrus S. Winchesterio kūrinį, galite rasti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje arba bibliotekų virtualių paslaugų portale www.ibiblioteka.lt