Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. lapkričio 11 d.

Žodynai pokalbiams su XX a. epocha

Prasiveria sunkios durys ir įžengiame į karinę slėptuvę primenančią patalpą – Nacionalinės bibliotekos IT namus. Darosi smalsu, o mus lydintis vienas šių namų šeimininkų svetingai ir noriai supažindina su išorinei akiai nepasiekiamais bibliotekos užkulisiais. Šios savaitės rubrikos „Bibliotekininkas renkasi“ svečias – Informacinių technologijų priežiūros skyriaus bibliotekinių procesų automatizavimo inžinierius Dainius Bružė.

Dainius Bružė

Dainius ne tik užtikrina sklandų Nacionalinės bibliotekos virtualaus variklio darbą, bet neleidžia aptingti ir savam protui bei refleksijai. „Įrašiau trejetą mėgstamų tos pačios epochos autorių, kurių bendras bruožas – stiprus kūrybos simboliškumas. Tačiau jo nereiktų tapatinti su simbolizmu, kaip meno srove. Be to, visų kūryba vienaip ar kitaip susijusi su XX a. didžiaisiais dvasiniais-socialiniais virsmais.“ Kviečiame į minčių kelionę laiku – tik nepamirškite šių žodynų, padėsiančių susikalbėti su epochos dvasia.

manas tomas uzburtas kalnasThomas Mann, Užburtas kalnas
„Atipinis „edukacinis“ romanas, turintis satyros ir netgi karikatūros bruožų. Kartu tai ir mitologinė-simbolinė kelionė, kurioje kiekvienas protagonisto sutiktas veikėjas ir net pati veiksmo aplinka ir atskiros jos detalės tampa savarankiškomis XX a. pradžios Europoje vyravusių „dvasios būsenų“ metaforomis.

 

Андрей Платонов ЧевенгурАндрей Платонов, Чевенгур
Dar vienas XX a. pirmosios pusės romanas, sulaukęs daugybės dažnai visiškai priešingų interpretacijų: vadintas ir revoliuciniu epu, ir antiutopija, persmelktas keistos poezijos, rodos, prisiliečiančios prie pačių gyvybės šaltinių. Savotiška mitologinė kelionė pačios būties ištakų link.

 

Georg Trakl Sebastian Im TraumGeorg Trakl, Sebastian Im Traum
Nors dažnai siejama su ekspresionizmu, G. Traklio kūryba pasižymėjo itin stipriu simboliškumu, paliekančiu didžiulę erdvę fantazijai. Tai – pamėkliškos, nykstančios šviesos rudens poetas, geriausiomis savo kūrybos akimirkomis sugebėjęs nutrinti ribas tarp šviesos ir tamsos, būties ir nebūties.“

 

Šias knygas galite rasti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje arba bibliotekų virtualių paslaugų portale www.ibiblioteka.lt.