Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. sausio 17 d.

Pažintis su šimtametėmis džiazo legendomis

Tęsiame paskaitų ciklą apie džiazo istoriją. Šį kartą kviečiame susipažinti su džiazo atlikėjais, kuriems 2017 m. sukanka 100 metų. Pirmieji jų – pianistas Thelonious Monkas ir trimitininkas Dizzy Gillespie.

XX a. 5-ojo dešimtmečio pirmojoje pusėje Niujorke nedidelė jaunų džiazo atlikėjų grupelė ėmė groti savitu stiliumi. Tai buvo labai sudėtinga, virtuoziška instrumentinė muzika, kuria šio stiliaus išradėjai siekė atnaujinti ankstyvojo džiazo ypatumus. Bibopas, arba tiesiog bopas – taip pavadintas šis naujasis stilius – tapo pirmąja modernaus džiazo atmaina. Harmonijos, ritmo sudėtingumu ir intelektualumu ši muzika priartėjo prie sudėtingiausios to meto akademinės kamerinės muzikos. Nenuostabu, kad stilių pamėgo ir savitas, elitinis klausytojų ratas: menininkai, mokslininkai, rašytojai, intelektualai. 6-ajame ir 7-ajame dešimtmečiais bibopo klausytojų ėmė daugėti.

Žinomiausi šio stiliaus atstovai: Dizzy Gillespie (1917–1993), Charlie Parkeris (1920–1955), Thelonious Monkas (1917–1982) ir Charlesas Mingus (1922–1979).

Th. Monkas – Jungtinių Amerikos Valstijų džiazo pianistas ir kompozitorius, pasižymėjęs unikaliu improvizacijos stiliumi, vienas bibopo stiliaus pradininkų. Jo muzika ir šiandien kausto muzikantų, kritikų ir klausytojų dėmesį.

Dizzy Gillespie – itin spalvinga asmenybė ne tik bibopo muzikos pasaulyje, bet ir kasdieniame gyvenime. Jis buvo pirmas tikrasis džiazo polistilistas, atviras naujoms idėjoms ir eksperimentams, amžiams likęs netituluotu džiazo pasaulio valdovu.

Užsukite į Nacionalinę biblioteką – klausysimės muziko Jono Rimšos pasakojimo apie minėtas asmenybes, jų muzikos įrašų, apžiūrėsime su atlikėjais susijusius leidinius ir vinilines plokšteles, saugomas Nacionalinės bibliotekos fonduose.

Renginys vyks sausio 19 d. 18 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) V a. muzikavimo erdvėje. Numatoma renginio trukmė – 1,5 val. Organizatorius – Nacionalinė biblioteka. Įėjimas laisvas.