Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. vasario 14 d.

V. Jasukaitytės ir kvarteto „Katarsis4“ kūrybos vakaras „La Loba“

Atšventus Vasario 16-ąją, kviečiame pasiklausyti Nepriklausomybės Akto signatarės, rašytojos, poetės Vidmantės Jasukaitytės ir saksofonų kvarteto „Katarsis4“ poetinės-muzikinės kompozicijos „La Loba“.

Rašytojas dr. Vytautas Rubavičius apie Vidmantę Jasukaitytę (g. 1948 m.) atsiliepia taip: „V. Jasukaitytės kūryba yra susilaukusi didelio visuomenės dėmesio ir palaikymo. Jos kūrybos apimtis plati ir įvairialypė – tai ir didžiosios prozos kūriniai, ir eilėraščiai, dramos, scenarijai, kultūrinė ir politinė publicistika. Jau savo pirmaisiais kūriniais ji įsitvirtino mūsų literatūroje, o laikui bėgant jos istorijoje išryškėjo kaip savitos poetinės vaizdinijos, ekspresyvios raiškos ir ritmo poetė, taip pat naujoviškos, magiškojo realizmo atmainos prozos tekstų autorė. V. Jasukaitytė stebina skaitytoją vaizduotės galia, gebėjimu įsijausti į praeities realijas ir nepaprastai gyvybinga būtų ir nebūtų gyvenimų pajauta, padedančia tuos gyvenimus ir jų personažų istorijas supinti į spalvingą ir vaizdingą, kinematografišką pasakojimą. Autorė yra tautos likimo, jos išgyventų tragedijų ir lūkesčių pasakotoja, jautri visoms dabarties grėsmėms ir kultūriniams iššūkiams, sykiu jai būdinga poetinių stilistinių ieškojimų ir raiškos būdų įvairovė.“

Jau šį penktadienį Nacionalinės bibliotekos lankytojams poetė skaitys dar neskelbtus, taip pat visiškai naujus klasikinius eilėraščius. Juose matyti visas pasaulis, likimai ir žmonių lūkesčiai, iš kurių sūkurio iškyla pirmapradės moters, išlaikiusios baltišką pasaulėjautą, siluetas. Sukaupto žodžio jėgą didina eilėraščių įtaiga ir magiškas intonuotas verlibras. V. Jasukaitytė lauks įvairių klausimų iš auditorijos, pasiryžusi pateikti atvirus atsakymus.

V. Jasukaitytės poezijai antrins Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bendramokslių saksofonininkų suburtas kvartetas „Katarsis4“. Jo nariai – Arminas Bižys, Algirdas Janonis, Danielius Pancerovas ir Kazimieras Jušinskas – dalyvauja įvairiuose muzikos projektuose ir festivaliuose. Kvartetas laviruoja stilistiškai neapribotoje erdvėje tarp improvizacijų, akademinės muzikos, minimalizmo ir lietuvių folkloro. „Ieškome prasmės ne kaip rezultato, o pačiame procese, nes dažniausiai viskas, kas gimsta čia ir dabar, klausantis vienam kito, sukuria autentišką skambesį, savitai įdomų tiek mums, tiek klausytojams“, – sako grupės nariai.

Renginys vyks vasario 17 d. 17 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) V a. Konferencijų salėje. Numatoma renginio trukmė – 2 val. Organizatorė – Nacionalinė biblioteka. Įėjimas laisvas.

Žadame jums vakarą, sujungsiantį skirtingus meno žanrus ir ištrinsiantį tarp jų esančias ribas.