Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. vasario 22 d.

Atidaryta Stasio Eidrigevičiaus piešinių ir koliažų paroda „Šaknys ir šakos“

Vasario 21 d. Nacionalinėje bibliotekoje atidaryta Stasio Eidrigevičiaus piešinių ir koliažų paroda „Šaknys ir šakos“. Renginyje dalyvavo gausi minia bibliotekos lankytojų, būrys garbių svečių ir pats parodos autorius.

Susirinkusius renginio svečius pasveikino Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas, jis padėkojo ne tik už surengtą išskirtinę parodą, bet ir už 60 bibliotekai padovanotų knygų. Ši dovana jau netrukus bus prieinama visiems lankytojams.

Parodos atidaryme žodį tarė ir pagrindinio rėmėjo – Lenkijos instituto Vilniuje – direktorius Marcinas Lapczynski, taip pat Panevėžio miesto meras Rytis Mykolas Račkauskas. Svečius šiltai sutiko pats parodos autorius Stasys Eidrigevičius, jis pakvietė susirinkusius į jo iliustruotos knygos „Giedanti gaidžio galva“ pristatymą, vykusį Nacionalinėje bibliotekoje po parodos atidarymo.

Renginyje apsilankė ir Lietuvos Respublikos kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson, Seimo narys dr. Arūnas Gelūnas, Ministro Pirmininko patarėja švietimo, mokslo ir kultūros klausimais Unė Kaunaitė, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje biuro vadovas Arnoldas Pranckevičius ir daugiau kaip 100 kitų svečių.

S. Eidrigevičius gimė 1949 metais Lietuvoje, baigė Vilniaus dailės akademiją (tuo metu – LTSR valstybinis dailės institutas), o nuo 1980-ųjų gyvena Lenkijoje, kur jį ir aplankė pasaulinis pripažinimas. Karjeros pradžioje daugiausia dėmesio skyrė knygos menui – kūrė miniatiūras, ekslibrisus ir iliustracijas. Vėliau ėmė kurti kaukes, piešti pastele, tempera ir tušu, tapyti. Šis autorius yra daugelio tarptautinių apdovanojimų laureatas įvairiose meno srityse. Menininko nuopelnai įvertinti ir valstybiniu lygiu: 2000 m. jam įteiktas Gedimino IV laipsnio ordinas, o 2001 m. – Nacionalinė premija. 2015 m. žurnalo „Veidas“ sudarytame įtakingiausių Lietuvos meno ir kultūros asmenybių dešimtuke S. Eidrigevičiui atiteko pirmoji vieta.

Paroda „Šaknys ir šakos“ Nacionalinėje bibliotekoje veiks iki kovo 7 d. Ją rasite III a. parodų salėje.

Taip pat skaitykite: