Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. kovo 8 d.

S. Žvirgždo paskaita supažindins klausytojus su Lietuvos miestelių fotografais

Sveikindami naują savaitę, tradiciškai kviečiame į Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, fotografijos istorijos tyrinėtojo, fotografo Stanislovo Žvirgždo paskaitą iš susitikimų ciklo apie Lietuvos fotografiją.  

Pirmoji Lietuvoje profesionali fotografė moteris Paulina Mongirdaitė gyveno ir dirbo Palangoje, kur 1890 m. prie savo namų pasistatė pirmąjį dienos šviesos paviljoną. Vienas ryškiausių tarpukario provincijos fotografų Juozas Daubaras dirbo Vabalninke. Biržietis fotografas Petras Ločeris išgarsėjo ne vien savo nuotraukomis, bet ir bandymu prieš Antrąjį pasaulinį karą Lietuvoje pramoniniu būdu gaminti fotografines medžiagas – tai buvo pirmas ir vienintelis toks atvejis Lietuvos fotografijos istorijoje. Maži miesteliai, bet ryškūs šių ir dar daugelio kitų juose gyvenusių fotografų pėdsakai – šiandienių fotografijos meno mėgėjų susitikime artėjantį trečiadienį.      

S. Žvirgždas – vienas geriausių Lietuvos fotografijos žinovų, žymiausių peizažo fotografijos meistrų. Ryškų pėdsaką palieka ir jo, kaip fotografijos kritiko ir istoriko, veikla. S. Žvirgždas yra daugelio fotografijos leidinių sudarytojas, knygų vertėjas, straipsnių ir jų rinkinių apie Lietuvos fotografijos istoriją autorius ar bendraautoris.

Renginys vyks kovo 8 d. 18 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Konferencijų salėje, V a. Numatoma trukmė – 1,5 val. Organizatorė – Nacionalinė biblioteka. Įėjimas laisvas.

Kitos ciklo paskaitos

Kovo 15 d. – „Lietuvos fotografijos pirmavaizdžiai ir kartotės“

Kovo 22 d. – „Fotografija nelaisvėje (okupacijos, tremtys, pasipriešinimas)“

Laukiame visų fotografijos entuziastų – tiek stebinčių pasaulį pro objektyvą, tiek mėgstančių patekti į blykstės šviesą ar ganyti akis po „pagautas“ pasaulio akimirkas.