Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. balandžio 3 d.

Pažintis su akustinės gitaros revoliucionierių judėjimu „American Primitive“

Kviečiame į gausaus klausytojų būrio jau pamėgtų ir įvertintų ciklo paskaitų su lektoriumi, muzikantu, straipsnių ir radijo laidų muzikos temomis autoriumi Algiu Fediajevu tęsinį. Šį sykį pristatysime Lietuvoje menkai žinomą, tačiau unikalų ir novatorišką muzikinį judėjimą, kuriam jo pradininkas amerikietis Johnas Fahey prilipdė „American Primitive“ vardą.

Dar 1959 m. įrašęs ir per jo paties įkurtą nepriklausomą leidybos kompaniją „Takoma Records“ išleidęs debiutinį albumą „Blind Joe Death“, J. Fahey suformavo žanro kanoną, kurio pagrindinis principas – tai, kad akustinė gitara užima ne balsui akomponuojančio instrumento vietą, o tampa dėmesio centru: ji gali groti bliuzo natas, vėliau įtraukti modernios Europos ir Jungtinių Amerikos Valstijų akademinės muzikos skambesį, galiausiai atsiduoti indų ar persų melodijų vilionėms.

Kiek vėliau apie „Takoma Records“, dviem dešimtmečiais anksčiau už pankus ėmusią propaguoti „pasidaryk pats“ (angl. „do it yourself“, D.I.Y.) etiką, ėmė telktis kiti skirtingiems muzikos stiliams atstovaujantys, bet panašių intencijų vienijami muzikantai, siekiantys radikaliai praplėsti akustinės gitaros muzikos ribas. Vienas originaliausių iš jų – Robbie Basho, bet ne mažiau įdomūs ir kiti: Leo Kottke, Peteris Langas, Sandy Bullas ar Maxas Ochsas.

Nors ir grojo įspūdingą novatorišką muziką, dauguma šių muzikantų populiarumo spinduliuose toli gražu nesimaudė, veikiau atvirkščiai: retam iš jų pavyko išvengti skurdo, muzikinės tylos metų ar išeiti iš šešėlio. Kita vertus, kai kurių jų (pvz., J. Fahey ar R. Basho) muzika buvo ir yra labai vertinama progresyviai mąstančių muzikantų: „Sonic Youth“ ir „Cul de Sac“ nariai juos įvardija kaip turėjusius didžiulę įtaką šių grupių kūrybai, Pete‘as Townshendas ir Jimas O‘Rourke‘as taip pat prisipažįsta esą jų gerbėjai.

Dešimtame XX a. dešimtmetyje JAV įvyko savotiškas šios muzikos renesansas, neatsiejamas nuo tokių vardų kaip Jackas Rose‘as ar Glennas Jonesas ir trunkantis iki šiol. Įdomu, kad „American Primitive“ stilistiką neretai pasirenka su punk, metalo arba eksperimentine muzika siejami muzikantai.

Paskaitoje skambės aptariamo žanro muzika nuo jos atsiradimo iki šių dienų.

Laukiame jūsų balandžio 3 d. 18 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Muzikavimo erdvėje (V a.). Numatoma renginio trukmė – 1,5 val. Organizatorė – Nacionalinė biblioteka. Įėjimas laisvas.

Užsukite – čia rasite ne tik žinių, bet ir bendraminčių.

Sekite renginio naujienas „Facebook“ paskyroje ›