Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. kovo 31 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2017 m. 3-iasis numeris: apie ką jis?

Neseniai Vilniaus arkivyskupijai galutinai perduotas dar vienas vertingas nekilnojamasis turtas – Šv. Juozapo bažnyčia ir buvusio karmelitų vienuolyno pastatų ansamblis. Taip baigėsi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos, 1992 m. tapusios pokariu įkurtos knygų saugyklos šeimininke, Antrųjų rūmų istorija. Iš bažnyčioje tankiai iki pat lubų sumontuotų lentynų iškeliavusios knygos pradėjo naują gyvenimą. Kaip ir pati Šv. Jurgio bažnyčia. Žurnalo „Tarp knygų“ redakcija pasistengė užfiksuoti šį virsmą. Apie simbolinį atsisveikinimą su Knygų rūmais rašo doc. dr. Mindaugas Kvietkauskas. O pagrindinius Knygų rūmų istorijos faktus papildo fotografų Ramūno Danisevičiaus, Dianos Vasiliauskienės, Viliaus Jasinevičiaus ir Vygaudo Juozaičio užfiksuoti vienuolyno ir bažnyčios vaizdai.

Praeitimi ir jos prisiminimais galima pasinaudoti įvairiai. Kita su retrospekcija susijusi publikacija – Sigitos Astikienės, Ukmergės rajono savivaldybės Vlado Šlaito viešosios bibliotekos darbuotojos, pasakojimas, kokia proga ir kaip nutarta pagerbti buvusius bibliotekininkus, dabar – pensininkus.

Į Lietuvos valstybei ir lietuviams svarbią praeitį galima nusikelti ir keliaujant bei lyginant, kas pasikeitė, išliko, tapo vertinga. Tai pamėgino padaryti Jonas Nekrašius, nuvykęs į Bulgariją ir ieškojęs vieno iš nepriklausomybės kūrėjų, pelniusio tautos patriarcho vardą, pėdsakų. Kieno? Neabejojame, kad be vargo atspėjote. Ar nesuklydote, sužinosite atsivertę žurnalo 28-tą puslapį.

Ką daryti, jei knyga išleista prieš šimtą ar daugiau metų, o jūs, rašydami tiriamąjį darbą, su vieno ar kito leidinio turiniu norite susipažinti tuoj pat arba jau rytoj reikės atsiskaityti mokykloje apie perskaitytą kūrinį? XXI a. technologijos paslaugiai prikelia senąsias knygas ir suteikia galimybę jas „vartyti“ suskaitmenintas. Aušra Trabšienė primena apie Nacionalinės bibliotekos jau ne vienerius metus Europos Sąjungos fondų ir Lietuvos Vyriausybės lėšomis vykdomus projektus. O jie skirti tiek pradinukui, kuris be vargo geba naudotis kompiuteriu, tiek mokytojui ar mokslininkui.

Jeigu geidžiate virtualiąsias galimybes į savo veiklą įsileisti dar giliau, jums bus įdomus Tomo Auškalnio parengtas straipsnis apie skaitmeninių humanitarinių mokslų projektus Jungtinių Amerikos Valstijų bibliotekose. Intelektinė teksto analizė, skaitmeninė pedagogika – tai ne sudėtingų mokslų terminai, o skaitmeninės bibliotekininkystės srityje dirbančio bibliotekininko kasdienybė.

Pasaulio aktualijos vis dažniau įtraukia į savo sūkurį ir bibliotekas. JAV prezidento rinkimai, pabėgėliai ir rasistiniai išsišokimai – kokia vieta čia tenka bibliotekininkui? Atsakymus rasite dr. Inetos Krauls-Ward pokalbyje su Amerikos bibliotekų asociacijos vieno padalinio direktore Jody Gray.

Kitas žurnalo herojus – taip pat Amerikoje jau keturiasdešimt metų gyvenantis, tačiau savo kūryba pareigą tėvynei Lietuvai, kaip pats sako, vykdantis garsus intelektualas. Žurnale doc. dr. Aurimas Švedas pristato jo naujausią Nacionalinės bibliotekos išleistą publicistikos rinktinę, o Daina Dailidonienė aprašo jo, apie Lietuvos santykius su kaimynais (žydais, lenkais, rusais, baltarusiais) rašančio jau 40 metų, susitikimą su skaitytojais Vilniaus knygų mugėje. Taip, tai – Tomas Venclova.

O kurio krašto biblioteka svariai prisidėjo prie išsamaus kraštotyrininkų sąvado išleidimo, kuri knyga laikoma pirmuoju pusiau pasaulietiniu skaitinių vadovėliu lietuvių kalba, ko prigalvojo šalies viešosios bibliotekos per mėnesį (nuo vasario 16-osios iki kovo 11 d.) vykusias Lietuvių kalbos dienas? Pavartykite 3-iąjį „Tarp knygų“ numerį.

Anonsą parengė Asta Stirbytė


Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos paštas skyriuose. Vieno numerio kaina – 2,25 Eur (be pašto paslaugų). Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos Leidybos skyrių adresu Gedimino pr. 51, LT-01504 Vilnius, arba tel. (8 5) 263 9111 ar el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.; Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Viršeliuose

Pirmame: Simbolinis atsisveikinimas su Knygų rūmais. Dailininkės Sigutės Chlebinskaitės sukurtos baltų knygų eilės Šv. Jurgio bažnyčioje. Panaudota Ramūno Danisevičiaus nuotrauka.

Ketvirtame: 2017-ieji Lietuvoje – Tautinio kostiumo metai. Sklaidome knygų puslapius ir gėrimės lietuvių tautiniais drabužiais. Viršelyje – ištekėjusi moteris žemaitės tautiniais drabužiais, XIX a. Lenkų dailininko, pedagogo ir literato Franciszeko Tureko (1882–1947) akvarelė iš Lietuvos istorijos (daugiausia Žemaitijos) tyrinėtojo, archeologo ir etnografo Mykolo Eustachijaus Brenšteino (1874–1938) kolekcijos (Wieś Ilustrowana, 1913, wrzesien (rugsėjis)).