Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. balandžio 13 d.

Aptartos praėjusių metų vaikų literatūros tendencijos

Balandžio 12 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje surengtas seminaras, kuriame aptarta vaikų ir paauglių knygų leidyba Lietuvoje ir praėjusių metų vaikų literatūros, skaitybos bei iliustravimo tendencijos. Į seminarą susirinko apie 120 mokytojų, bibliotekininkų, literatūrologų, studentų ir kitų šios srities entuziastų.

Renginyje pranešimus skaitė Nacionalinės bibliotekos specialistės Roma Kišūnaitė, Reda Tamulienė, prof. Gražina Skabeikytė-Kazlauskienė, Eglė Baliutavičiūtė ir vaikų literatūros tyrinėtojai iš kitų institucijų: Šiaulių universiteto profesorė Džiuljeta Maskuliūnienė, Lietuvos edukologijos universiteto docentė Loreta Žvironaitė-Udrienė, nepriklausoma literatūrologė Neringa Mikalauskienė, Vilniaus dailės akademijos dėstytoja Jolita Liškevičienė.

Diskusijose atkreiptas dėmesys, kad kitoms leidybos sritims traukiantis, vaikų literatūros situacija išlieka stabili. Kasmet į vaikų ir paauglių literatūrą ateina naujų kūrybingų autorių ir iliustruotojų, kuria ir talentingi, jau įsitvirtinę autoriai, todėl lietuvių vaikų literatūra tampa vis įdomesnė ir patiems jauniesiems skaitytojams. Tai rodo ir Nacionalinės bibliotekos specialistų kasmet atliekamas vaikų ir paauglių mėgstamiausių knygų penketukų tyrimas.

Trečioji renginio dalis – naujiena ir staigmena seminaro dalyviams: pirmą kartą per 26 metus Vaikų knygos dienos minėjimą lydinčiame seminare ne tik aptartos knygos ir skaitybos situacija, bet ir kviesta susipažinti su geriausių metų knygų autoriais ir vertėjais. Susitikime dalyvavo Prano Mašioto premijos laureatė Ilona Ežerinytė (ją kalbino Asta Gustaitienė), antrosios premijos laimėtojas Tomas Dirgėla (kalbino Inga Mitunevičiūtė) ir reikšmingiausio vertimo paaugliams – Susan Kreller knygos „Drambliai nematomi“ – autorė Rūta Jonynaitė (kalbino Eglė Baliutavičiūtė). Svečiai pasakojo apie savo kūrybinio kelio pradžią, kūrybos tikslus, knygose nagrinėjamas temas ir dalijosi ateities sumanymais.
Seminaras „Vaikų ir paauglių literatūra Lietuvoje 2016 metais“ yra renginių ciklo „Pokalbiai apie vaikų literatūrą“ dalis. Ciklo renginiai yra filmuojami, vėliau jų įrašus bus galima žiūrėti per Nacionalinės bibliotekos „YouTube“ kanalą.

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Daugiau renginio akimirkų rasite čia ›