Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. balandžio 26 d.

Bibliotekų savaitė Nacionalinėje bibliotekoje: „Pažinimas“

Kviečiame išsamiau susipažinti su Nacionalinėje bibliotekoje vyksiančiais Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės renginiais. Pristatome susitikimus, kuriuos priskyrėme renginių grupei „Pažinimas“. Tai programa, skirta smalsiems ir aktyviems, kviečianti išgirsti ką nors naujo, suprasti, išmokti ir pasigaminti patiems.

Ekskursija po Nacionalinės bibliotekos Dokumentų konservavimo ir restauravimo skyrių
Balandžio 25 ir 27 d. 16 val. Pagrindinis informacijos ir registracijos punktas (II a.). Registracija el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Atvykę į ekskursiją susipažinsite su dokumentų konservavimo ir restauravimo procesais, išvysite, kaip gaminamas popierius ir kaip knygos prikeliamos naujam gyvenimui. Vietų skaičius ribotas, todėl maloniai prašome registruotis iš anksto.

Atvira paskaita „Garso įrašų istorija“
Balandžio 25 d. 15 val. Muzikavimo erdvė (V a.). Įėjimas laisvas.

„Garso įrašų istorija“ – tai edukacinė programa, kurios dalyviai galės įgyti žinių apie garso įrašymo proceso išradimą ir skirtingus įrašymo būdus. Susitikime nuosekliai pristatysime garso įrašymo istoriją nuo pirmųjų bandymų užfiksuoti garsą iki mūsų dienų.

Nuotaikingoje, įspūdžių kupinoje kelionėje garso įrašų istorijos labirintais sutiksime garsiausius XIX a. išradėjus: Tomą Edisoną, Aleksandrą Belą, Emilį Berlinerį ir kitus. Be to, susipažinsime su įvairiais garso įrašymo ir atkūrimo prietaisais ir laikmenomis, sužinosime, kuo gramofonas skiriasi nuo patefono ir kaip tolimoje Azijoje gyvenantys vabzdžiai prisidėjo prie garso įrašų gamybos.

Susitikimą iliustruosime garsine ir vaizdine medžiaga, apžiūrėsime ir aptarsime skirtingų garso įrašų laikmenų pavyzdžius, esančius Nacionalinės bibliotekos fonduose.

Kūrybinės dirbtuvės „Exlibris“
Balandžio 26 d. 11 val. Meno erdvė (V a.). Įėjimas laisvas.

Ekslibrisas (lot. Ex libris – iš knygų) – tai leidinio savininko ženklas, kuris drauge yra ir meno kūrinys, atspindintis knygos savininko asmenybę. Seniausias Lietuvos ekslibrisas datuojamas apie 1533 m. Daug ekslibrisų sukūrė XX a. Lietuvos grafikai. Ekslibrisų judėjimo mūsų šalyje iniciatoriumi laikomas garsus tapytojas, grafikas, scenografas Vincas Kisarauskas. Senais laikais ekslibrisus atspausdavo nuo vario plokštelės, medžio ar lino raižinio. Šiais laikais dailininkai pritaiko naujas technologijas, menines raiškos priemones.

Susirinkusius į kūrybines dirbtuves supažindinsime su ekslibrisų istorija, pateiksime vaizdinės medžiagos ir literatūros, suteiksime galimybę patiems susikurti savo knygos ženklą, išraižyti ir jį nuo lino raižinio atsispausti.

Daugiau apie Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę skaitykite čia ›

Sekite renginio naujienas „Facebook“ paskyroje ›

Kurkime biblioteką kartu!