Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. balandžio 24 d.

Atrasti Latviją padės tautinio kostiumo paroda ir karūnų kūrimo pamoka

Kviečiame į šį vakarą vyksiantį Latvijos tautinių kostiumų tematikos ekspozicijos atidarymą. Tai vienas iš šiuo metu Vilniuje vykstančių „Atrask Latviją“ dienų renginių.

Ta proga Lietuvoje viešės Latvijos nacionalinio kultūros centro liaudies taikomojo meno ekspertė Linda Rubena, šioje srityje dirbanti nuo 1989 m., sukaupusi patirtį organizuojant liaudies taikomojo meno parodas tiek Latvijoje, tiek kitose pasaulio šalyse. Ji dalyvauja organizuojant vietinės reikšmės ir tarptautinius seminarus, yra parengusi ir išleidusi įvairių leidinių apie tautinį kostiumą ir taikomąjį liaudies meną.

Parodos atidaryme ekspertė skaitys pranešimą „Tautinio kostiumo istorija ir reikšmė Latvijoje“, apžvelgs latvių tautinio kostiumo raidos istoriją, tyrinėjimus, kostiumo reikšmę kuriantis Latvijos valstybei ir jo ryšius su tradicinėmis dainų šventėmis. L. Rubena taip pat pristatys tautinio kostiumo nūdienos svarbą ir raidą bei projekto „Kiekvienam po savo tautinį kostiumą“ idėją ir įgyvendinimą.

Tą pačią dieną drauge rengiama ir karūnų kūrimo pamoka. Šiuo metu Latvijoje karūnos itin populiarios – jomis puošiamasi įvairiomis progomis ir kasdien. Šios šalies menininkė Brigita Stroda papasakos pamokos dalyviams apie karūnas, jų dėvėjimo tradicijas ir atskleis populiarumo paslaptį. Pamokoje sužinosime pagrindinius karūnų kūrimo principus, bus galima šios kūrybos imtis patiems. Plačiau susipažinti su menininkės B. Strodos kurtomis karūnomis galima čia ›

Visus, susigundžiusius karūnuotis, maloniai kviečiame registruotis el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. ar asmenine žinute atrasklatvija.lt puslapyje.

Tautinio kostiumo paroda atidaroma balandžio 24 d. 16 val., karūnų pamokos pradžia – 18 val. Abu renginiai vyks Nacionalinės bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Konferencijų salėje (V a.). Renginį organizuoja Latvijos investicijų ir plėtros agentūra. Įėjimas laisvas.

Tautinių kostiumų paroda bus eksponuojama iki gegužės 5 d.

Sekite renginio naujienas „Facebook“ paskyroje ›