Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. balandžio 25 d.

Nacionalinei bibliotekai suteikta galimybė naudotis kultūros vertybių restauravimo kokybę užtikrinančiu mikroskopu

Tęsiant Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos ir verslo struktūrų bendradarbiavimą, matavimo įrangą pramonei ir mokslui tiekianti UAB „Vildoma“ Nacionalinės bibliotekos Informacijos išteklių departamento Dokumentų konservavimo ir restauravimo skyriui suteikė galimybę vieną mėnesį naudotis ir testuoti aukštos raiškos skaitmeninį mikroskopą „INSPECTIS CIZ“.

Kvalifikuotas kultūros vertybių restauravimas ir profesionali priežiūra neįmanoma be tyrimų – be kaupiamų ir apibendrinamų žinių apie restauruojamus objektus sudarančias medžiagas, jų senėjimą, tarpusavio sąveiką ir sąveiką su aplinka. Lietuvos Respublikos kilnojamųjų kultūros vertybių apsaugos įstatyme taip pat akcentuojama, kad restauravimas prasideda nuo tyrimų: „Restauravimas – tyrimais pagrįsti veiksmai, kurių tikslas – atskleisti kultūrinę vertę, pašalinant pažeidimus, gedimus, užkonservuojant ir atkuriant trūkstamas dalis.“

Restauravimo srityje dirbantys mokslininkai tiria ne tik kultūros vertybes sudarančias medžiagas, jų būklę, bet ir restauravimui ir (ar) konservavimui taikomų medžiagų savybes, jų tinkamumą, siūlomų metodų patikimumą. Remiantis tyrimų rezultatais prognozuojamas vertybių ilgalaikiškumas, jų išsaugojimo galimybės. Dėl prietaisų stokos Nacionalinėje bibliotekoje atliekami tik popieriaus rūgštingumo ir kai kurie mikrocheminiai tyrimai, itin ribojami pasenusio mikroskopo galimybių.

Tyrimus atliekantis chemikas turi ne tik pateikti tyrimų rezultatus, bet ir demonstruodamas medžiagose vykstančius kitimus išaiškinti teigiamus ar neigiamus cheminių procesų aspektus. Nesant galimybių nufotografuoti mikroskopo stebėjimo lauką ar padidintą vaizdą pademonstruoti monitoriuje, tyrimų eigą mato tik chemikas. Dėl to restauratoriams sunku suprasti tyrimo rezultatų ir konkretaus tiriamo objekto būklės sąsajas, restauracinio apdorojimo esmę, pasirinkti optimalų apdorojimo būdą. Ribojamas ir restauravimo metodų tobulinimas, nes prieš imant naudoti naujas medžiagas būtina ištirti jų poveikį kultūros vertybėms ne tik jas apdorojant, bet ir joms senstant.

Reiškiame padėką UAB „Vildoma“ už suteiktą galimybę testuoti šią įrangą.