Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. balandžio 26 d.

Gegužės 4 d.: G. Lukšo kino filmas „Anglų valsas“ ir pokalbis su režisieriumi

Priešpaskutiniame Nacionalinėje bibliotekoje rengiamo ciklo režisieriaus Gyčio Lukšo kino vakare – XIX a. pabaigos Anglijos atmosfera, sukurta filmuojant rašytojos Gabrielės Petkevičaitės-Bitės sodyboje, skambant Viačeslavo Ganelino muzikai, o aktoriams dėvint akį traukiančius kostiumus. Pagal lietuvių literatūros klasiką kuriamais filmais garsėjantis režisierius šį kartą rėmėsi anglų klasiko, „Forsaitų sagos“ autoriaus Johno Galsworthy pjese „Džoja“. Tokiomis aplinkybėmis 1982 m. Lietuvos kino studijoje gimė meninė kino juosta „Anglų valsas“.

Už kūrybišką nacionalinės literatūros interpretaciją kino kalba, o kartu ir už viso gyvenimo kūrybą praėjusiais metais Nacionaline kultūros ir meno premija įvertinto G. Lukšo filmografijoje – 16 televizijos ir kino filmų. Šiomis dienomis režisierius kurpia ateities planus, dalijasi kūrybiniais sumanymais. Kol naujos idėjos dar tik pakeliui, siūlome kartu su režisieriumi žiūrėti filmus, gyvenančius greta žiūrovų jau porą ar keletą dešimtmečių.

G. Lukšo filmams būdinga į profesionalių aktorių būrį priimti ir neprofesionalius, tiesiog gatvėje sutiktus žmones. Taip nutiko, pavyzdžiui, su Beno vaidmens atlikėju filme „Mano vaikystės ruduo“. Filme „Anglų valsas“ vienos pagrindinių veikėjų – jaunutės Džojos – vaidmenį taip pat kūrė neprofesionali aktorė Audinga Aukštikalnytė. Be jos, filme išvysime Vaivą Mainelytę, Gytį Padegimą, Eugeniją Pleškytę, Henriką Kurauską, Gediminą Storpirštį ir kitus.

Kino juostos veiksmas kreipia žiūrovo mintis amžinųjų klausimų link – filme nagrinėjamos jaunosios kartos maksimalizmo ir suaugusiųjų melo bei prisitaikėliškumo, „amžinų santuokos saitų“ ir neištikimybės priešpriešos ir kitos socialinės temos.

Ne mažiau įdomesnė už siužeto liniją yra ir filmo kūrimo istorija. Kaip ir kodėl nufilmuota trijų valandų medžiaga dviejų serijų filmui virto valandos trukmės filmu? Kaip tai paveikė galutinį kūrybos rezultatą ir patį režisierių? Kaip filmą sutiko kritikai? Kuris Vaivos Mainelytės vaidmuo G. Lukšo filmuose jai artimesnis – efektingos britų gražuolės „Anglų valse“ ar paprastos kaimo moters filme „Vasara baigiasi rudenį“ (jį žiūrėjome Nacionalinėje bibliotekoje praėjusią savaitę). Į šiuos ar kitus žiūrovams kilsiančius klausimus atsakys pats kino režisierius, kaip visuomet žiūrėsiantis filmą drauge su auditorija.

Renginys vyks gegužės 4 d. 17.30 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Kino salėje (V a.). Renginio trukmė – iki 2 val. Organizatorė – Nacionalinė biblioteka. Įėjimas laisvas.

Sekite renginio naujienas „Facebook“ paskyroje ›

Primename, kad gegužės 10 d. vyks paskutinis ciklo susitikimas – tądien žiūrėsime filmą „Žalčio žvilgsnis“ (1990 m.).