Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. gegužės 18 d.

Seminaras kultūros paveldo skaitmenintojams

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka gegužės 16 d. į seminarą „Skaitmeninto dokumentinio paveldo viešinimas portale www.epaveldas.lt. Ar tik autorių teisės svarbu?“ sukvietė atminties institucijų specialistus, kuriems aktualus dokumentų skaitmeninimas ir jo sklaida.

Seminaro organizatoriai turėjo du tikslus: supažindinti su Autorių teisių ir Gretutinių teisių įstatymų taikymu atsižvelgiant į vertėjų, iliustratorių teises, kolektyvinį autorių teisių administravimą, bibliotekų bendradarbiavimo su šiomis asociacijomis galimybes, numatytas įstatymų, kūrinių ir gretutinių teisių objektų skaitmeninimo ir viešo skelbimo procese. Taip pat siekta pristatyti Nacionalinės bibliotekos projektą „Lietuvių literatūros klasikos kūrinių perkėlimas į elektroninę erdvę – turinio plėtra“, kuris iš dalies finansuojamas Kultūros ministerijos „Kūrybinės veiklos, autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programos“ lėšomis. Kita dalis buvo skirta skaitmeninimo bibliotekose patirtims, naujausiems projektams.

Seminare pranešimus skaitė Aušra Trabšienė, Nacionalinės bibliotekos Informacijos išteklių departamento Skaitmeninimo skyriaus vyriausioji bibliotekininkė, Jūratė Usonienė, Mykolo Romerio universiteto Teisės fakulteto Privatinės justicijos instituto profesorė, Edita Ivanauskienė, „TRINITI Lietuva“ advokatė, patentinė patikėtinė.

Apie jau sėkmingai įgyvendintus ir naujus dokumentinio ir kultūrinio paveldo skaitmeninimo projektus seminaro dalyviams papasakojo Audronė Palionienė, Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Krašto kultūros paveldo sklaidos skyriaus vedėja, Egidijus Gotalskis, Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos Skaitmeninimo skyriaus vedėjas, Kristina Bartkienė, Kauno apskrities viešosios bibliotekos Informacinių paslaugų vyresnioji metodininkė. Skaitmeninto paveldo galimybes, kuriant virtualiosios realybės paslaugas, aptarė Eugenijus Stratilatovas, Nacionalinės bibliotekos Strateginio plėtros departamento direktorius.

Seminaro dalyvius, svečius ir pranešėjus pasveikino Sandra Leknickienė, Nacionalinės bibliotekos generalinio direktoriaus pavaduotoja informacijos išteklių ir paslaugų plėtrai, ir Jolita Steponaitienė, Informacijos išteklių departamento direktorė.