Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. gegužės 23 d.

Gegužės 24 d.: Afrikos dienos Nacionalinėje bibliotekoje

Minėdami tarptautinę Afrikos dieną, kviečiame apsilankyti Afrikos dienų renginiuose, kurie vyks Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

Gegužės 25-ąją UNESCO yra paskelbusi Afrikos išsilaisvinimo diena, kuri dabar vadinama Tarptautine Afrikos diena ir švenčiama daugelyje šalių.

Lietuvoje Tarptautinė Afrikos diena minima nuo 1998 metų. Jos metu vyksta įvairūs Afrikos kultūrai skirti renginiai, fotografijos parodos, rengiami afrikietiškos muzikos koncertai. Į šiuos renginius susiburia Afrikos entuziastai, keliautojai, liaudies meno mėgėjai. Per juos tradiciškai geriama raudonoji afrikietiška arbata.

Gegužės 22–28 dienomis vilniečiams ir sostinės svečiams siūloma turininga kultūrinė ir pažintinė programa. Gegužės 24 dieną Nacionalinėje bibliotekoje vyks oficialus Afrikos dienai skirtų renginių savaitės atidarymas, jame numatyti trys kultūros renginiai.

PROGRAMA

Gegužės 24 d.


PARODOS „AŠ FOTOGRAFUOJU AFRIKĄ“ ATIDARYMAS

Paroda atidaroma 17.30 val.

Nacionalinė biblioteka, III a. atrijus (Gedimino pr. 51, Vilnius)

Parodos organizatorė – Lietuvos užsienio reikalų ministerija

Ekspozicija veiks iki birželio 7 dienos.

Parodoje eksponuojamos fotografijos, kurios buvo atrinktos Lietuvos užsienio reikalų ministerijos, Lietuvos fotomenininkų sąjungos ir UAB „JCDecaux“ paskelbtame tarptautiniame konkurse „Aš fotografuoju Afriką“. Konkursas organizuotas minint Tarptautinę Afrikos dieną. 58 autoriai jam pateikė 410 nuotraukų Afrikos tema, komisija iš jų atrinko 13 geriausių darbų. Viena iš konkurso nugalėtojų Teodoro Grigaliūno fotografija „Rėmai“ tapo šių metų Afrikos dienai skirto plakato pagrindu.

Ekspozicija siekiama paskatinti Lietuvos visuomenę domėtis Afrikos šalių kultūra, istorija, bendradarbiavimo galimybėmis, suburiant Afrikos entuziastus, keliautojus ir tuos, kuriems šio žemyno pavadinimas kol kas reiškia tik kažką labai tolimo.


AFRIKOS ŠALIŲ AUTORIŲ KNYGŲ PARODA SU(P)RASK AFRIKĄ

Paroda atidaroma 17.30 val.

Nacionalinė biblioteka, III a. atrijus (Gedimino pr. 51, Vilnius)

Parodos organizatorės – Užsienio reikalų ministerija ir Nacionalinė biblioteka

Veiks iki birželio 7 dienos.

Ekspoziciją sudaro Nacionalinės bibliotekos fonduose atrinktos Afrikos šalių rašytojų knygos, išverstos į lietuvių kalbą. Organizatorių idėja – pristatyti Afrikos šalių autorius, jų kūrybą ir pademonstruoti, kiek jų yra prieinama Lietuvos skaitytojams gimtąja lietuvių kalba. Drauge siekiama parodyti Afrikos literatūros įvairovę ir paskatinti artimiau susipažinti su šiuo žemynu, jo sudėtinga istorija, tradicijomis ir žmonėmis.


ANTANO A. JONYNO POEZIJOS KNYGOS „OŠIANTIS PEIZAŽAS“ PRISTATYMAS LIETUVIŲ, PRANCŪZŲ IR BAMBARŲ KALBOMIS BEI DISKUSIJA SU KNYGOS AUTORIUMI

Renginio pradžia 18 val.

Nacionalinė biblioteka, Bendradarbystės erdvė, III a. (Gedimino pr. 51, Vilnius)

Antanas A. Jonynas (g. 1953) – poetas, vertėjas, viena ryškiausių savo kartos literatūrinių figūrų, be kurios neįsivaizduojama aštunto dešimtmečio pabaigos – devinto dešimtmečio literatūrinė panorama.

A. A. Jonynas – ne filosofuojantis, ne racionalus, o džiazuojantis, dirbantis su eilėraščio intonacijomis, vaizdais, emocijomis poetas. Kritikai sutartinai tvirtina, kad vienas svarbiausių jo eilėraščių bruožų – melodingumas. Galbūt tai ir lėmė, kad A. A. Jonyno poezijos knyga tapo vienintele lietuvių autoriaus knyga, išversta į bambarų kalbą, kuri vartojama Vakarų Afrikoje ir yra priskiriama Nigerio-Kongo kalbų šeimai, mande kalbų grupei. Tai gimtoji daugiau nei 4 mln. bambarų tautybės žmonių kalba, tačiau ją, kaip lingua franca, plačiai vartoja ir kitos regiono tautos. Bambarų kalba susišneka apie 80 proc. Malio gyventojų, ji taip pat vartojama Burkina Fase, Senegale, vietomis Gvinėjoje, Dramblio Kaulo Krante. Kalba užrašoma lotyniška abėcėle (su papildomais ženklais ɛ, ɔ, ɲ), ji yra toninė (2 tonai), joje gausu skolinių iš prancūzų kalbos.

Vakaro metu vyks A. A. Jonyno poezijos skaitymai lietuvių, bambarų ir prancūzų kalbomis, dalyvaus poetas A. A. Jonynas, muzikantas Viktoras Diawara ir režisierė, buvusi ilgametė Lietuvos garbės konsulė Malyje Viktorija Diawara.


Sekite renginių naujienas „Facebook“ paskyroje ›