Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. gegužės 23 d.

Nacionalinėje bibliotekoje atidarytas Judaikos tyrimų centras

2017 m. gegužės 22 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje oficialiai atidarytas Judaikos tyrimų centras, kurio pagrindinė užduotis – užtikrinti žydų dokumentinio paveldo tyrimą, edukacinių-informacinių projektų organizavimą, išsamios informacijos apie jų rezultatus sklaidą.

Per Judaikos centro atidarymą kalbėjo Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas, Žydų mokslinių tyrimų instituto (YIVO) direktorius Jonathanas Brentas, YIVO bibliotekos direktorė Liudmila Šolochova, Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento direktorė Jolanta Budriūnienė, Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centro vadovė Larisa Lempertienė ir monografijos apie Strašuno biblioteką autorė Frida Shor.

Pasibaigus atidarymo iškilmėms, svečiai buvo kviečiami į parodos „Strašuno bibliotekos žmonės ir knygos“ pristatymą. Paroda skirta unikaliam Vilniaus kultūros reiškiniui – pirmai žydų viešajai bibliotekai, veikusiai 1902–1940 metais. Drauge yra minimos ir bibliotekos steigėjo, bibliofilo, mecenato Mato Strašuno (1817–1885), testamentu palikusio savo retų knygų kolekciją ir lėšų bibliotekos veiklai vykdyti, 200-osios gimimo metinės. Ekspozicijose pristatomos M. Strašuno kolekcijos knygos, su bibliotekos steigimu ir veikla susiję dokumentai, taip pat atsispindės bibliotekos vaidmuo Vilniaus žydų kultūros gyvenime.

Gegužės 23 d. Samuelis Kassowas, vienas žymiausių žydų istorijos tyrėjų, Trinity College (JAV) istorijos profesorius, skaitė paskaitą „Žydiškojo Vilniaus unikalumas“. Šią dieną taip pat buvo pristatytas „Vilniaus projektas“. Tai Žydų mokslinių tyrimų instituto (Institute for Jewish Research, YIVO) kartu su Nacionaline biblioteka, Lietuvos centriniu valstybės archyvu ir Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka vykdomas projektas, kuriuo siekiama atkurti prieškario YIVO instituto ir kitų Vilniaus žydų institucijų kolekcijų turinį, užtikrinant jų išlikimą ir prieinamumą visuomenei. Vykdant projektą identifikuojami, restauruojami ir skaitmeninami išlikę Lietuvos žydų bendruomenės dokumentai bei spaudiniai, jie pristatomi suinteresuotai auditorijai. 

Taip pat kviečiame klausytis LRT radijo laidos (rusų k.), kurioje Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. R. Gudauskas pristato Judaikos tyrimų centrą, įrašo ›

Daugiau renginio nuotraukų rasite Nacionalinės bibliotekos „Facebook“ paskyroje ›