Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. birželio 14 d.

Plečiamos Nacionalinėje bibliotekoje saugomo dokumentinio kultūros paveldo sklaidos galimybės

Birželio 13 d. Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas susitiko su Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos direktore Diana Varnaite ir Vilniaus Švč. Trejybės graikų apeigų katalikų bažnyčios kunigu klebonu Vinkentijumi Vasiliu Pelykhu aptarti renginių, skirtų Šventojo Bazilijaus Didžiojo ordino įkūrimo Vilniuje 400 metų jubiliejui 2017 metais paminėti.

Lietuvoje gyvavusio Bazilijonų ordino ir jo šalininkų veikla turėjo didelę reikšmę Lietuvos dvasiniam ir kultūriniam gyvenimui. Bazilijonai statė bažnyčias, vienuolynus, steigė spaustuves, organizavo knygų leidybą. Vilniaus vienuolių bazilijonų prie vienuolyno įkurta spaustuvė veikė daugiau nei porą šimtmečių (1628–1839). Joje išleistos knygos išliko ir iki šių dienų yra saugomos Lietuvos bei pasaulio bibliotekose. Nacionalinės bibliografijos duomenų banke (http://nbdb.libis.lt/) užfiksuota bibliografinė informacija apie šioje spaustuvėje išleistas 296 knygas lenkų kalba, 57 – lietuvių, 3 – lotynų ir 1 – latvių kalba.

Jungdama Rytų ir Vakarų krikščioniškąsias tradicijas bazilijonų knygų leidyba glaudžiai siejosi su jų švietėjiška ir pedagogine veikla, asmeninėmis studijomis ir pasiruošimu ganytojiškam darbui.

Susitikime aptarta galimybė Nacionalinėje bibliotekoje parengti ciklą renginių, skirtų Bazilijonų ordino kultūros paveldo sklaidai ir jo tyrimų rezultatams pristatyti.