Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. birželio 14 d.

Atvirų didžiųjų duomenų ir atvirosios valdžios krypties formavimas Lietuvoje

Birželio 14 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje svečiavosi tarptautinės organizacijos „Strategeens“ vadovas Jaakas Geensas. Su Nacionalinės bibliotekos generaliniu direktoriumi prof. dr. Renaldu Gudausku buvo aptartos bendradarbiavimo galimybės ir bendri ateities projektai. Organizacija „Strategeens“, veikianti iš Belgijos, yra ne pelno organizacija, kuri teikia informacinių technologijų paslaugas privatiems asmenims, valdžios įstaigoms ir privačioms įmonėms, vadovaudamasi teisine ir etine duomenų kontrole. Organizacija yra sukūrusi platformą (https://geens.com), leidžiančią vartotojams saugoti duomenis ir saugiai jais dalintis.

Netrukus Nacionalinėje bibliotekoje bus atidarytos bendradarbystės erdvės, vienas jų tikslų – plėtoti atvirų didžiųjų duomenų ir atvirosios valdžios kryptį Lietuvoje, burti šių sričių startuolius, informacijos analitikus, tyrėjus ir kitus profesionalus. Tai leis prisidėti prie žinių kvartalo plėtros vakarinėje Gedimino prospekto dalyje pagal 2016 m. gegužės 3 d. pasirašytą Nacionalinės bibliotekos ir Vilniaus miesto savivaldybės ketinimų protokolą bendradarbiauti.

Siekdamos šių tikslų, Nacionalinė biblioteka kartu su organizacija „Strategeens“ ir VšĮ „GO Vilnius“ liepos 4 dieną organizuoja renginį, kurio esmė – papasakoti apie duomenų apsaugą (angl. data privacy) ir jos svarbą. Duomenų apsauga darosi vis aktualesnė tiek privačiame, tiek viešajame, tiek akademiniame sektoriuje, todėl tarpinstitucinis bendradarbiavimas ir nacionaliniu, ir tarptautiniu lygmeniu yra labai svarbus.

Daugiau apie iniciatyvą galima rasti čia ›

Kviečiame skaityti straipsnį apie duomenų apsaugos svarbą anglų kalba.