Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. birželio 21 d.

Nacionalinėje bibliotekoje atidaryta vienos knygos paroda „Amžinoji Rambyno kalno knyga“

Birželio 20 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje atidaryta vienos knygos paroda „Amžinoji Rambyno kalno knyga“. Parodoje galima susipažinti su 1928 m. pagaminta svečių knyga, kurią Nepriklausomos Lietuvos metais Bitėnuose saugojo iškilus Mažosios Lietuvos veikėjas Martynas Jankus. Svečiai savo įrašus joje dažniausiai palikdavo per Joninių šventę, vykdavusią ant Rambyno kalno.

Pradėdamas renginį Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas pasidžiaugė išskirtiniu bibliotekoje saugomu eksponatu ir besiplečiančiu Nacionalinės bibliotekos bendradarbiavimu su regionais. Parodos atidaryme dalyvavo ir Pagėgių savivaldybės meras Virginijus Komskis. Jis akcentavo šios knygos svarbą Klaipėdos kraštui ir įteikė prof. dr. R. Gudauskui mažą „Amžinosios Rambyno kalno knygos“ kopiją dovanų. Apie šios knygos svarbą, atsiradimo ir išlikimo istoriją, jos antrininkę, šiandien saugomą Pagėgių savivaldybės Martyno Jankaus muziejuje, papasakojo šio muziejaus direktorė Liudvika Burdžiuvienė ir Vilniaus universiteto Knygotyros ir dokumentotyros instituto profesorius Domas Kaunas. Daugiau renginio nuotraukų rasite čia ›

Eksponuojama knyga sveria net 18,5 kg, o su mediniu dėklu, kurioje laikoma, – 28,5 kg. Odiniu viršeliu ir metalo puošyba išsiskirianti knyga buvo pagaminta 1928 m. Klaipėdos „Ryto“ spaustuvėje ir saugoma sunkioje, specialiai jai pritaikytoje medinėje dėžėje su užraktu. Pirmas knygoje įrašą paliko filosofas Vydūnas. Per 11 metų daugybė žmonių iš įvairiausių kraštų joje įrašė savo linkėjimus ir sveikinimus pačiomis įvairiausiomis kalbomis. Šis autentiškas Mažosios Lietuvos žmonių likimus atspindintis dokumentas pasakoja tiek krašto, tiek visos valstybės istoriją.

Paroda atvira lankytojams iki birželio 25 d., ją rasite Nacionalinės bibliotekos III a. atrijuje. Laukiame jūsų.