Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. rugpjūčio 14 d.

Rugpjūčio 22 d.: diskusija „Lietuviška tapatybė pasaulyje“

Visus, ką domina lietuviškumo globaliame pasaulyje situacija, kviečiame dalyvauti karštoje diskusijoje. Kokia yra Lietuva pasaulyje? Kokią mūsų šalį mato tautiečiai svetur? Ar emigrantai išsaugos lietuvišką tapatybę ir grįš į tėvynę? Šiuos ir kitus klausimus kels pokalbio organizatoriai – Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) dėstytojai, pasaulio lituanistinių mokyklų mokytojai, visuomenininkai.

Diskusijoje apie lietuviškumą pasaulyje dalyvaus LEU Lietuvių kalbos ir kultūros centro vadovė Vilma Leonavičienė, Islandijos lituanistinės mokyklos „Trys spalvos“ pedagogė Irena Valužienė, Kijevo lietuvių mokyklos mokytojos Ramunė Potašnikova, Aurelija Petkevič, Australijos, Lenkijos, Singapūro lituanistinėse mokyklose dirbusi Sandra Jeglinskė.

Penkerius metus Islandijoje gyvena Irena Valužienė. Vos atvykusi į šią šalį gavo pasiūlymą dirbti lituanistinėje mokykloje „Trys spalvos“. „Mano pašaukimas – būti mokytoja, tad apsidžiaugiau gavusi galimybę dirbti lituanistinėje mokykloje Islandijoje. Atiduodu šiam darbui visą širdį“, – kalba Irena.

Ramunė Potašnikova gimė Ukrainoje, tačiau mokyklą lankė Lietuvoje. Baigusi studijas Kijeve, nusprendė likti šioje šalyje ir pradėjo mokyti lietuvių kalbos. „Džiaugiuosi, kad turiu galimybę mokyti suaugusiuosius lietuvių kalbos. Mokydama plačiau stengiuosi žiūrėti į pasaulį. Per pamoką studentus supažindinu su Lietuvos istorijos, kultūros, politikos naujienomis, klausome lietuviškos muzikos“, – sako Kijevo lietuvių mokyklos mokytoja Ramunė Potašnikova.

Sandra Jeglinskė ne tik mokė lietuvių vaikus Sidnėjuje, Singapūre, Japonijoje, Lenkijoje, bet ir augina tris sūnus. Moteris iš arti mačiusi, kaip skirtinguose pasaulio žemynuose gyvena mūsų tautiečiai, kaip jie saugo ir brangina lietuvišką tapatybę.

Vienas iškiliausių XX a. intelektualų mokslų daktaras Vytautas Kavolis sakė: „tapatybė kurtina ne siekiant atrodyti ar pasirodyti, bet siekiant būti“. Jei ir jūs pritariate siekiui būti lietuviais, junkitės į diskusijos dalyvių  „Lietuviška tapatybė pasaulyje“ gretas.

Trumpai apie renginį

Data rugpjūčio 22 d.
Vieta  Renginių erdvė, III a.
Laikas 17 val.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas  įėjimas laisvas