Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. rugsėjo 11 d.

Penki draugai

Penki draugai iš, neabejotinai, solidžios rikiuotės kitų. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Informacijos mokslų departamento Nacionalinės bibliografinės apskaitos skyriaus vyriausiajam bibliografui-tyrėjui dr. Tomui Petreikiui maloniai sutikus pasidalyti savo mėgstamais skaitiniais, šie, matyt, rankas kėlė uoliausiai. Smalsu, kodėl? Atsakymas prieš jūsų akis.

Dr. Tomas Petreikis

„Gyvenimas tarp knygų ir su knygomis nejučiomis leidžia pažinti nesutiktus, bet artimus draugus. Daugelis jų, išsakę savo išmintį, tyliai ilsisi, bet tai, kas pasakyta, gyvuoja amžinai. Kaip renkuosi draugus? Kartais atsitiktinai, bet dažniausiai – sekdamas rekomendacijomis, todėl norėčiau ir aš pasidalinti mintimis apie kelių pažįstamų knygas.

Knygos viršelisLucijus Anėjus Seneka, Laiškai Lucilijui
Po saule nieko naujo! Taip pasakytų šiuolaikinis Antikos palikimo skaitytojas. L. A. Seneka – vienas brandžiausių gyvenimo mokytojų. Senekos laiškai bičiuliui Lucilijui stebina įtaiga savęs pažinimo kelyje, nesikeičiančių žmonių santykių atskleidimu, pareigų valstybei ir bendrapiliečiams nustatymu. Sakyčiau, tai žmogiškumo ir pilietiškumo vadovėlis, kuris gali būti skaitomas pakartotinai, aplankius atitinkamai nuotaikai ar poreikiui.

Knygos viršelisAleksandras Pakalniškis, Žemaičiai: etnografija
A. Pakalniškio etnografinėje apybraižoje apie gimtosios Žemaitijos gyventojų buitį glaustai, bet įtaigiai piešiamas konservatyvus žemaičio tipas. Stebiu aplinkinius ir matau, kad greičiau keičiasi materialioji buitis ir tautosakos intarpai, bet žmonių santykiai, vidinės nuostatos mažai nutolusios nuo XIX a. pabaigos tradicijų. Tradicinei gyvensenai nykstant, jos palikimas tampa beveik nepastebimas, bet štai toks mažas žemaičių gyvensenos faktelis, kaip gyvenimo (žemės) aptvėrimas, mums leidžia suprasti, kodėl žemaičiai pavasariais nedegina pievų (gali supleškėti tvoros) ir vertina asmeninę erdvę.

Knygos viršelisRed. Stasys Anglickis, Žemaičiai: žemaičių rašytojų prozos ir poezijos antologija
Rašytojo S. Anglickio parengta žemaičių rašytojų kūrybos antologija išlieka svarbi kaip XX a. ketvirtojo dešimečio kūrybos manifestas. S. Anglickis iškėlė idėją, kad tautinės literatūros klestėjimui yra sveika regioninė konkurencija – žemė kuria rašytojo charakterį. Šios dienos skaitytojui antologija įdomi savo sandara: autobiografijos, kūriniai (ar jų ištraukos) ir bibliografija. Įdomi ir šios knygos leidybos istorija, aprašyta redaktoriaus prisiminimuose. Man šis leidinys įdomus ir tuo, kad į asmeninę biblioteką pateko su redaktoriaus dedikacija – autografo sušildyta.

Knygos viršelisJean-Claude Carrière, Umberto Eco, Nesitikėkite atsikratyti knygų
Interneto plėtros sukelta panika įbaugino ne vieną knygos mėgėją, diskusijos su jaunąja karta kartais įgauna ir aštrų pagreitį. Ieškant argumentų, susivokiant, kodėl knyga dar svarbi šiandienos žmogui, verta susipažinti su J. C. Carrière ir U. Eco dialogu. Tai – du žinomi rašytojai ir senosios knygos specialistai-europinių knygos tradicijų saugotojai, ieškantys išeičių ir argumentų, kodėl knyga yra ilgaamžė ir nepakeičiama žmogaus palydovė. Išskirtinai išryškintas užmaršties dėmuo mums leidžia suprasti, kad spausdintas žodis iš esmės yra amžinas ir tik laiko klausimas, kada įdėmus skaitytojas atkreips dėmesį į pamirštus veikalus ir kaip koks žuvų prekiautojas juos ištraukęs pateiks visuomenei iš naujo susipažinti. Minties gyvenimo ciklas yra nenutrūkstamas ir amžinas – priešingai nei tai, ką mums siūlo interneto informacijos upės.

Knygos viršelisMatt Ridley, Racionalusis optimistas: kaip kuriama gerovė
Atrodytų, šiuo metu optimizmo ieškotojų tolygiai mažėja ir viskas eina tik blogyn, bet argi Lietuva yra sala ir nė lašelio optimizmo neprasiskverbia į mūsų šalį? M. Ridley optimizmo ir racionalumo persmelktame veikale bando pagrįsti žmonijos judėjimą visuotinės gerovės link. Čia surašyti esminiai raktai ir pateikti įvairūs požiūriai, padedantys siekti gerovės. M. Riddley turi gerų naujienų visiems – laikai yra pasikeitę ne į bloga, bet į gera, ir tai, galbūt, yra geriausia žinia, į kurią reikėtų ir įsiklausyti.“


Šias knygas galite rasti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje arba bibliotekų virtualių paslaugų portale ibiblioteka.lt.