Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. spalio 18 d.

Spalio 18 d.: paskaita „Džiazo raidos etapai – tradicinis džiazas“

Mes džiaugiamės, kad vis daugiau Nacionalinės bibliotekos veiklų, kurias pamėgo mūsų lankytojai, įgyja statusą – tradicinė. Būtent tokios yra ir trečiadienių džiazo popietės. Šįkart visus neabejingus džiazo muzikos magijai kviečiame į paskaitą apie džiazo kilmę, tradicinį džiazą ir žymiausius jo atstovus.

Lektorius Jonas Rimša jums primins, kad džiazas, kaip muzikos rūšis, atsirado Jungtinėse Amerikos Valstijose 19 a. pabaigoje – 20 a. pradžioje ir greitai paplito visame pasaulyje. Plėtodamasis džiazas labai kito, galima išskirti keletą jo stilių, kurie vienas nuo kito skiriasi turiniu, charakteriu, nuotaika, instrumentų ir net skambėjimo ypatybėmis. Muzikos teoretikai džiazo vystymosi istoriją skirsto į kelis raidos etapus: tradicinis džiazas (1900–1940 m.), modernusis džiazas (1950–1960 m.), avangardinis džiazas (nuo 1960 m.), paskutinis etapas – postmodernistinis džiazas.

Džiazas nuo kitų muzikos rūšių skiriasi specifine išraiška, energingu, pulsuojančiu ritmu. Tačiau esminis skiriamasis džiazo bruožas – improvizacija. Daugiau ar mažiau improvizuojama grojant visais džiazo stiliais.

Ankstyvasis džiazas dažnai vadinamas tradiciniu. Toks džiazas pirmiausia siejamas su nedideliais Naujojo Orleano orkestrais, iš kurių vėliau susiformavo vadinamieji bigbendai. Tradiciniam džiazui priskiriami Naujojo Orleano ir Čikagos stiliai: diksilendas, svingas ir jo atmainos.

Paskaitoje apie džiazo kompozitorius, atlikėjus ir orkestrų vadovus Duką Ellingtoną, Louisą Armstrongą, Benny Goodmaną, Sidnejų Bechetą, Gleną Millerį, Colemaną Hawkinsą, Youngą Lesterį, legendinį džiazo pianistą Artą Tatumą pasakos ir įrašus komentuos muzikas Jonas Rimša.

Trumpai apie renginį

Data spalio 18 d.
Laikas 18 val.
Vieta Muzikavimo erdvė, V a.
Trukmė 1 val. 30 min.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ›