Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. gruodžio 8 d.

Gruodžio 8 d.: intuityvios muzikos vakaras

Visus, neabejingus muzikai, kviečiame atsinešti mėgstamą muzikos instrumentą ar tiesiog klausantis patirti laisvą garsinę kūrybą. Mūsų siekis – intuityvią muziką pristatyti kaip saviraiškos, susitelkimo ir komunikacijos priemonę, pasitelkiant kompozitorių Karlheinzo Stockhauseno ir Johno Cage’o idėjas.

XX a. muzikos novatoriui K. Stockhausenui, išpuoselėjusiam šią sampratą, intuityvi muzika labiau atspindi kūrybos ar atlikimo būdą nei muzikos žanrą, nusako veiksmą, kuris priartina prie pačios garsinės išraiškos esmės. Pasak kompozitoriaus, tiriant garsą, įsigilinimas tampa ir savęs pažinimo priemone, o grojant bendrai, grupėje, mokomasi darnaus santykio su kitais atlikėjais, kai estetinis garsinės išraiškos rezultatas – kūrinys nėra svarbesnis už pačią muzikinę patirtį. Kiekvieno dalyvio geras nusiteikimas, gebėjimas įsiklausyti gali būti reikšmingesnis už įgimtus gabumus ar techninius įgūdžius. Bendrame skambesyje atsiskleidžia ir muzikuotojo savitvarda.

„Tam, kad atliktume muziką, kurią vadinčiau intuityvia, reikalingi štai kokie sugebėjimai – muzikantas turi išmokti nebūti egocentriškas. Kai tampate savotišku radijo imtuvu, laidininku, nebesvarbu save išreikšti. Jūs iš viso nustojate domėtis savimi. Apstulbsite patyrę, kas atsitinka pasiekus šią būseną: priartėsite prie garsinės išraiškos šaltinio labiau nei bet kada“, – sakė K. Stockhausenas.

Nacionalinės bibliotekos Muzikavimo erdvėje pasvarstysime, kaip tai įmanoma, paklausysime intuityvios muzikos pavyzdžių iš bibliotekos fondų ir galbūt lyg niekur nieko imsime groti patys.

Vakarą ves Muzikos ir vizualiųjų menų skyriaus kultūrinės veiklos vadybininkas Vytautas Vilimas. Laukiame!

Trumpai apie renginį

Data gruodžio 8 d.
Laikas 18 val.
Vieta Muzikavimo erdvė, V a.
Trukmė iki 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook