Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. sausio 9 d.

Laisvės gynėjų dienos minėjimo renginių programa

2018 m. sausio 9–13 d.

Sausio 9 d. (antradienis)

Paroda „Išeiviškoji diplomatija laisvės tarnyboje“. Parodos atidarymas sausio 9 d. (antradienis), 17 val., Valstybingumo erdvė, II a.

Parodoje pristatomos lietuvių išeivių politinės veiklos epizodus menančios nuotraukos, vaizdo įrašai, kita istorinė medžiaga, liudijanti lietuvių diasporos diplomatinę veiklą. Parodos rengėjai – Vytauto Didžiojo universiteto Lietuvių išeivijos institutas ir Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus. Paroda veiks iki sausio 26 d.


Sausio 12–13 d. (penktadienis–šeštadienis)

Neatlygintinos kraujo donorystės akcija – Laisvės gynėjams atminti. Sausio 12 d. 12–21 val., sausio 13 d. – 12–17 val., atrijus, III a.

Kviečiame dalyvauti Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Kraujo centro ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos rengiamoje neatlygintinos kraujo donorystės akcijoje, skirtoje Laisvės gynėjų dienai pagerbti. Nepamirškite, kad nėra geresnio laiko už esamąjį ir kad kažkam reikia jūsų pagalbos būtent šią minutę. Pajuskite, kaip gera padėti kitam.


Sausio 12 d. (penktadienis)

Vaidybinis filmas „Mes dainuosim“, 2015 m., 90 min., rež. Robert Mullan, Kino salė, V a., 12 val.

„Mes dainuosim“ – tai vaidybinis filmas apie 1991 metų Sausio 13-osios įvykius Lietuvoje. Filmas pasakoja kelių šeimų istoriją, sausio 12-osios vakarą skubėjusių iš Ignalinos, Klaipėdos, Kauno ir Medininkų, kad galėtų prisidėti ir ginti savo šalies vardą Vilniuje, prie Televizijos bokšto ir Parlamento rūmų. Filme atkurtas ankstus Sausio 13-osios rytas, kai sovietų kariuomenė panaudojo jėgą prieš taikius ir nekaltus protestuotojus. Filmo laidotuvių scenos primins graudžius įvykius Vilniaus katedros aikštėje ir paskutinėje laisvės gynėjų kelionėje į Antakalnio kapines. Filmas „Mes dainuosim“ baigiasi retorišku klausimu, kad tankai gali grįžti ir ar mes būsime tam pasiruošę?


Sausio 12 d. (penktadienis)

Karikatūrų parodos „Antrojo pasaulinio karo nuojautos Lietuvos spaudoje“ atidarymas, atrijus, II a., 13 val.

Tai paroda, kuria siūloma į tragiškus ir lemtingus įvykius, istorinius veikėjus pažvelgti „amžininkų akimis“ ir galbūt paieškoti paralelių su nūdienos realijomis. 1918–1939 metai į naujausiųjų laikų žmonijos istoriją įrašyti kaip trumpa vis didesnių iššūkių draskomos sąlyginės taikos atkarpa tarp dviejų globalių konfliktų. Kad bent trumpam išskaidytų slegiančią atmosferą, tuometė spauda nevengdavo naudoti satyros, juodojo humoro. Visa tai dažniausiai įsikūnydavo karikatūrose. Joms, nupieštoms lietuvių ir kitų šalių dailininkų, išspausdintoms pačiuose įvairiausiuose to meto Lietuvos leidiniuose, ir yra skirta ši paroda. Ekspoziciją galima apžiūrėti iki sausio 22 d.


Sausio 12 d. (penktadienis)

Apskritojo stalo diskusija apie grėsmes Lietuvos saugumui. Valstybingumo erdvė, II a., 15 val.

Kas yra grėsmė valstybės saugumui? Kaip ji suprantama akademinėje erdvėje ir viešajame diskurse? Kaip šiandien suvokiame Rusiją? Ar esama skirtumų tarp to, kurias grėsmes svarbiausiomis laiko šalies elitas ir eiliniai jos piliečiai? Ką žinome apie hibridines grėsmes, kylančias Lietuvos saugumui šiandien? Nacionalinė biblioteka ir generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija Sausio 13-osios išvakarėse kviečia į apskritojo stalo diskusiją apie grėsmes valstybės saugumui.


Sausio 12 d. (penktadienis)

Laisvės gynėjų dienos išvakarėse Lietuvos kariuomenės orkestro koncertas „Brangiau už gyvenimą“, atrijus, III a., 19.30 val.

Laisvės gynėjų dienos išvakarėse kviečiame į Lietuvos kariuomenės orkestro koncertą Nacionalinėje bibliotekoje. Koncerte skambės E. Balsio, B. Dvariono, V. Klovos, K. Daugėlos, V. Kernagio, J. Barry, B. Marcello, R. Vagnerio ir kitų kompozitorių kūriniai pučiamųjų orkestrui. Solistai: Egidijus Ališauskas (birbynė) ir Vytautas Juozapaitis (baritonas). Laukiame jūsų koncerte.


Sausio 13 d. (šeštadienis)

Instaliacija „Lietuvos vėliavos spalvos“. Instaliacijos trukmė – 5 min. Ji transliuojama Kino salėje, V a., 10–18 val.

Sausio 13-ąją sutikime apmąstydami Lietuvos valstybės vėliavos ištakas. Esame tikri, kad būsite nustebinti Lietuvos vėliavos eskizų gausa ir spalvų gama. Instaliacija „Lietuvos vėliavos spalvos“ pristato nepublikuotus žymaus grafiko, tapytojo, scenografo Mstislavo Dobužinskio (1875–1957) kurtus Lietuvos vėliavos eskizus, saugomus Nacionalinės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriaus fonduose. Eskizus lydinti garsų kompozicija yra lyg Lietuvos kultūros ir gamtos atspindžiai. Šalį simbolizuoja ne tik spalvos ir kraštovaizdis – mūsų tautinėje sąmonėje susidaręs ir garsinės patirties žemėlapis. Jo negali tiksliai apibrėžti, aiškiai nusakyti, bet išgirdęs garsą tiesiog žinai – tai Lietuva.


Į visus renginius įėjimas laisvas.