Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2024 m. kovo 26 d.

Mokymai Nacionalinėje bibliotekoje – darbui ir laisvalaikiui

Kviečiame Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos lankytojus dalyvauti nuotoliniuose balandžio mėnesio mokymuose:

  • pagilinsite medijų ir informacinio raštingumo žinias, atskirsite propagandą nuo dezinformacijos ir gausite naudingų patarimų, kaip pasirinkti tinkamus informacinius šaltinius;
  • sužinosite daugiau apie informacijos paieškos ypatumus;
  • sužinosite daugiau apie saugumą internete;
  • sužinosite daugiau apie skirtingų Europos regionų muziką, ritmus ir skambesį.

Mokymai vyksta per „Microsoft Teams“ programą. Užsiregistravę el. paštu gausite nuorodą, kurią paspaudę prisijungsite ir jau dalyvausite mokymuose. Taip pat tam tikri mokymai Nacionalinėje bibliotekoje organizuojami pagal išankstinį susitarimą, esant poreikiui ir susidarius 4–10 asmenų grupei.

Jei norite užsakyti mokymus, turite klausimų ar pasiūlymų, taip pat jei negalėsite dalyvauti ir norite atšaukti rezervaciją, susisiekite su mumis el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Balandį kviečiame į šiuos nuotolinius mokymus: 

  • Medijų ir informacinis raštingumas: renkamės, vertiname, valdome. Dviejų dalių mokymų ciklas.
  • Pirma dalis. Sužinosite, kuo skiriasi informacinis raštingumas nuo medijų raštingumo, taip pat išgirsite apie medijų įvairovę bei naujas jų formas ir kodėl tradicinė žiniasklaida nebėra tokia aktuali. Bus gilinamos žinios apie neteisingos informacijos tipologiją, propagandą ir šio termino priešistorę: kokiais pavidalais ir kokiu tikslu ji plinta tam tikrose visuomenės srityse, aptarsime jos teigiamas ir neigiamas puses, nagrinėsime, kuo skiriasi propaganda nuo dezinformacijos ir kokie yra jų analizės būdai.
  • Antra dalis. Bus nagrinėjama, kas yra naujienos, kokie yra jų atrankos kriterijai, kodėl netikrų naujienų internetinėse platybėse yra žymiai daugiau negu tikrų. Išgirsite patarimų, kaip atskirti dirbtinio intelekto sukurtas nuotraukas, kaip atpažinti netikras paskyras ir kas yra tie troliai su botais, egzistuojantys dezinformacijos srautuose. Bus aptarta, kaip medijos veikia mūsų mąstymą ir kodėl mes tampame priklausomi nuo jų, bus atskleistos pagrindinės taisyklės, kaip pasirinkti patikimus informacinius šaltinius, juos kritiškai vertinti ir valdyti.

Pirma dalis

Balandžio 3 d. 10.00–11.30 val. (Registracija ›)

Antra dalis

Balandžio 4 d. 10.00–11.30 val. (Registracija ›

  • Informacinis raštingumas kitataučiams: elektroninės paslaugos kasdieniams poreikiams (rusų kalba). Mokymuose pristatomos elektroninės paslaugos kasdieniams poreikiams kitataučiams ir karo pabėgėliams Lietuvoje. Supažindinama su buities, transporto, laisvalaikio, savirealizacijos, socializacijos, psichologinės pagalbos elektroninėmis paslaugomis.
    Информационная грамотность для иностранцев: электронные услуги для повседневных нужд (на русском языке). Обучение представляет дистанционно доступные электронные услуги для удовлетворения основных повседневных потребностей иностранцев и военных беженцев в Литве. Представляются электронные услуги быта, транспорта, досуга, самореализации, социализации, психологической помощи. 

Balandžio 10 d. 10.00–11.00 val. (Registracija ›

  • Medijų ir informacinis raštingumas: jauskitės saugiai internete. Mokymuose bus kalbama apie grėsmes, su kuriomis susiduria interneto vartotojai, pristatomi galimi pavojai ir pasekmės, kai informacinėmis ir ryšių technologijomis naudojamasi neatsakingai. Pateikiamos informacijos apsaugos rekomendacijos, įvardijamos prisijungimo ir fizinio saugumo priemonės.

Balandžio 17 d. 10.00–11.00 val. (Registracija ›)

  • Nauja! Informacinis raštingumas: efektyvi informacijos paieška. Mokymuose sužinosite, kokia gali būti informacijos paieška, jos strategija ir etapai. Susipažinsite su paieškos planavimo procesais ir pamatysite, kokia paieška yra efektyviausia. Taip pat bus aptariami informacijos paieškos įrankiai, paieškos portalai bei efektyvus informacijos tvarkymas ir išsaugojimas, citavimo stiliai ir autorių teisių pagrindai.

Balandžio 23 d. 14.00–15.30 val. (Registracija ›

  • Muzikinė geografija. Europa. 5 dalių ciklas – muzikinės antropologijos paskaitos-mokymai, kuriuose, klausydami reprezentatyvių pristatymų ir muzikinių įrašų, mokydamiesi juos atrasti duomenų bazėse ,,Europeana“, ,,Naxos Music Library“, Nacionalinės bibliotekos muzikos fonduose ir kituose šaltiniuose, susipažinsite su penkiais – Šiaurės, Pietų, Vakarų, Centrinės ir Pietryčių Europos muzikiniais regionais, išmoksite atskirti regionus identifikuojančias muzikines charakteristikas, pagilinsite Europos etninės muzikos istorijos žinias ir mokysitės pažinti Europos muzikinio paveldo ryšį su žemyno gyventojų gyvenimo būdu, istorija, kraštovaizdžiu ir etnogeneze.

 

Penkta dalis. Pietryčių Europa 

Balandžio 18 d. 13.00–14.30 val. (Registracija ›

Pirma dalis. Šiaurės Europa 

Balandžio 25 d. 13.00–14.30 val. (Registracija ›

Išsamiau apie mokymus skaitykite čia ›