Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Parodos iliustracija

Michailo Percovo grafikos darbų ciklas „Žydų anekdotai“

2024 m. kovo 22 d. – gegužės 22 d.

Dailininkas, scenografas, pedagogas Michailas Percovas (1919–2001) yra gerai pažįstama ir prisimenama figūra Lietuvos dailės ir dailėtyros pasaulyje. Jis dirbo Telšių, Šiaulių, Lietuvos akademinio, Vilniaus senojo teatrų dailininku, kūrė scenografiją dešimtims spektaklių įvairiuose kituose Lietuvos teatruose, dėstė Muzikos ir teatro akademijoje.

Kaip tapytojas ir grafikas M. Percovas dalyvavo parodose Lietuvoje ir už jos ribų, o Vilniuje surengta per dešimt jo individualių parodų. Jo darbus saugo Lietuvos nacionalinis ir Lietuvos teatro, kino ir muzikos muziejai, užsienio kolekcijos. M. Percovas apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi.

Tačiau viena jo veiklos ir kūrybos dalis yra mažiau žinoma. Tai – jo dėmesys gimtajai žydų kultūrai. Jei sovietmečiu ši meninės raiškos tema buvo praktiškai tabu, tai nuo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo M. Percovas surengė keletą savo darbų žydų tematika parodų (ypač populiari buvo „Žydų tradiciniai amatai“). Jis taip pat dirbo Šolomo Aleichemo vidurinėje mokykloje ir vadovavo jos jaunųjų dailininkų būreliui, kurio dalyviai ir šiandien su begaline šiluma prisimena jį ne tik kaip piešimo mokytoją, bet ir kaip atsidavusį ir talentingą auklėtoją. 

2023 m. menininko dukra Elizaveta Lichtenšain padovanojo Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Judaikos tyrimų centrui M. Percovo grafikos darbų ciklą „Žydų anekdotai“. Penkis iš jų eksponuojame linksmiausios žydų kalendoriuje Purimo šventės proga.

Su eksponatais lankytojai susipažinti galės kovo 22 d. – gegužės 22 d. Judaikos tyrimų centro skaitykloje (V a.) pirmadieniais–penktadieniais 10.00–18.00 val.

Trumpai apie ekspoziciją

Data
kovo 22 d. – gegužės 22 d.
Laikas
pirmadieniais–penktadieniais 10.00–18.00 val.
Vieta
Judaikos tyrimų centro skaitykla, V a.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Organizatorius
Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Judaikos tyrimų centras
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook