Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Naujienos iliustracija

Linos Hall pranešimas „Neideologiniai moksleivių laikraštėliai tarpukario Lietuvoje“

2024 m. balandžio 11 d. 18.00 val. – 19.00 val.

Kokios temos šiandien domina jaunuosius Lietuvos tyrėjus? Į šį klausimą atsakymą išgirsite jaunųjų tyrėjų paskaitų cikle „Ką tiriame šiandien?“. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo erdvė tampa platforma jauniesiems tyrėjams pristatyti atliktus tiriamuosius darbus apie Lietuvos istoriją, visuomenę ir valstybės raidą bibliotekos lankytojams.

Antrasis ciklo pranešimas – balandžio 11 d. 18 val. – apie neideologinius moksleivių laikraštėlius tarpukario Lietuvoje. Kas yra laikraštėliai ir kuo jie skiriasi nuo įprastinių masinės komunikacijos priemonių? Kodėl moksleiviai leisdavo laikraštėlius net nepaisydami, kad kuriant daugiausia ranka rašytus leidinius tekdavo įdėti itin daug darbo ir jėgų? Ar laikraštėlių turinys – paaugliški rašinėliai – gali praplėsti šių dienų tyrėjo supratimą apie prieš šimtą metų gyvenusių moksleivių rūpesčius, kasdienybę ir tarpukario Lietuvos visuomenę? Į šiuos klausimus atsakys Lina Hall.

L. Hall baigė istorijos bakalauro ir magistro studijas Vilniaus universiteto Istorijos fakultete ir šiuo metu tęsia studijas doktorantūroje. Jos pagrindiniai moksliniai interesai: tarpukario Lietuvos sociokultūrinė kritika, visuomenės modernėjimas, idėjų istorija. Kitos L. Hall veiklos susijusios su meno ir architektūros istorija: veda edukacinius užsiėmimus MO muziejuje, yra viena iš atviros architektūros savaitgalio „Open House Vilnius“ koordinatorių.

Kviečiame rezervuoti laiką kitiems ciklo pranešimams išklausyti:

  • gegužės 7 d. – Leono Nekrašo pranešimas „Demarkacinės linijos tarp Lietuvos ir Lenkijos kirtimo įdomybės tarpukariu. Tikros istorijos. Tikri išgyvenimai. Tikri nuotykiai“;
  • birželio 6 d. – Augustės Dudutytės pranešimas „Išimtis patvirtina taisyklę: kaip socialiai mobilūs asmenys išvengia ilgo klasės šešėlio“

Trumpai apie renginį

Data
balandžio 11 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Valstybingumo erdvė, II a.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Trukmė
1 val.
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“
Svarbu
renginyje gali būti fotografuojama ir (arba) filmuojama