Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

„Aš skaiTau“: Kęstučio Urbos literatūriniai receptai

Skaitymas – keista liga. Padeda vis iš naujo ūgtelėti, nepaisant amžiaus. Ir žvelgti, rodos, toliau ir giliau, nepaisant regėjimo aštrumo. Portalas DELFI ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka toliau skleidžia gerų knygų užkratą. Šią savaitę savo literatūriniais receptais dalijasi knygas ir žmogų mylinti asmenybė – Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto docentas dr. Kęstutis Urba.

Kęstutis Urba

Beveik visuose K. Urbos knygos apibūdinimuose suskamba žodis „meilė“. Literatūros tyrinėtojas juokauja, matyt, taip nutikę todėl, kad rašęs labai saulėtą dieną. „Ar rytoj rekomenduočiau ką nors kita? Galbūt. Rekomendacijos – tai žaidimas. Bet įdomus ir prasmingas žaidimas. Šįsyk liksiu ištikimas požiūriui į literatūrą kaip į žmogaus raidos stūmį, palydovą, pašnekovą.

Kate DiCamillo Nepaprasta Edvardo Tiuleino kelionė
Kate DiCamillo, Nepaprasta Edvardo Tiuleino kelionė.
 

Rekomenduočiau perskaityti kiekvienam vaikui. Man toji nuostabiai iliustruota knyga – tarsi žmogaus gyvenimo metafora. Bet tai man, suaugusiam. Vaikas turėtų perimti to kūrinio mintį, kad žmogui būtina išmokti mylėti. Mylėti kitą, ne tik save.

 

Lois Lowry Siuntėjas
Lois Lowry, Siuntėjas.

Kiekvienam paaugliui. Kad pagalvotų, kas laukia pasaulio, jeigu žodis „meilė“ taps neapibrėžtu, bereikšmiu ir „beveik nebevartojamu“ žodžiu.

 

Kazys Boruta Baltaragio Malūnas
Kazys Boruta, Baltaragio malūnas.

Kiekvienam jaunam. Net nežinau, kodėl. Man tai vienas iš gražiausių lietuvių literatūros kūrinių. Ir jame tokia stipri, graži, dramatiška meilės istorija. Ir tiek daug lietuviškos pasaulėjautos...

 

Selma Lagerlof Portugalijos karalius
Selma Lagerlöf, Portugalijos Karalius.

Kiekvienam brandžiam. Nedaug kas taip stipriai pavaizdavo kraujo ryšį, kartų ryšį, tėvišką meilę. (Nebent dar Astrida Lindgren, kurdama Matiso paveikslą.)

 

Antonas Čechovas Nuobodi istorija
Antonas Čechovas, Nuobodi istorija: apsakymai ir apysakos.

Kebliausia ką nors rekomenduoti savo bendraamžiui – senoliui. Kiekvienam, kuris „jau turi laiko“, linkėčiau įgyvendinti svajonę – iš naujo skaityti kadaise skaitytas ir padariusias įspūdį knygas. Nesu labai tikras, ką rinkčiausi. Apsakymus, pjeses. Turbūt man vis dėlto artimesnė literatūra, kurioje beveik nieko nevyksta, tačiau labai daug įvyksta.“

 

Visas knygas galite rasti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

Parengta pagal žurnalą „Tarp knygų“, 2015, nr. 3.