Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. rugpjūčio 24 d.

82-oji IFLA generalinė konferencija: naujos tendencijos ir gairės

Rugpjūčio 13–19 dienomis Ohajo valstijoje esančiame Kolambuso mieste (Jungtinės Amerikos Valstijos) įvyko 82-oji Tarptautinės bibliotekų asociacijų ir institucijų federacijos (IFLA) generalinė konferencija ir asamblėja. Šio kasmetinio bibliotekų ir informacijos paslaugų sektoriaus atstovų suvažiavimo tema – „Ryšiai. Bendradarbiavimas. Bendruomenė“ (angl. „Connections. Collaboration. Community“).

Konferencijoje, sulaukusioje per 3 500 dalyvių iš daugiau kaip 120 pasaulio šalių, aptartos įvairios bibliotekininkystės ir informacijos mokslų temos: apžvelgtos pasaulinės kultūros paveldo apsaugos, autorių teisių, prieigos prie informacijos, paslaugų plėtros ir kitos tendencijos. Konferencijoje lankėsi ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos atstovai – generalinis direktorius prof. dr. R. Gudauskas ir Informacijos išteklių departamento direktoriaus pavaduotoja Alma Masevičienė.

Rugpjūčio 16 d. prof. dr. R. Gudauskas dalyvavo Pasaulio nacionalinių bibliotekų direktorių konferencijos (angl. Conference of Directors of National Libraries) metiniame posėdyje tema  „Nacionalinės bibliotekos skaitmeninėje rinkoje“ (angl. „National Libraries on the Digital Market“). Susitikime pristatytos nacionalinių bibliotekų sektoriaus naujienos ir aptartos šiuolaikinės bibliotekų valdymo aktualijos – bendradarbiavimas su valstybės institucijomis, tarptautinio ir tarpkultūrinio supratimo skatinimas ir kt.

Rugpjūčio 10–11 dienomis Nacionalinės bibliotekos direktorius dalyvavo IFLA Vadybos ir rinkodaros  (angl. IFLA Management and Marketing Standing Committee)  ir Genealogijos ir vietinės istorijos (angl. Genealogy and Local History) komitetų susitikimuose ir veikloje.

Stendinių pranešimų sesijoje tarptautinei bibliotekininkų bendruomenei buvo pristatytas Informacijos mokslų departamento Lituanistikos skyriaus vykdomas projektas – renginių ciklas mokiniams „Pokalbiai apie emigraciją“. Projektą stendo lankytojams pristatė A. Masevičienė.

Vienas svarbiausių 82-osios IFLA generalinės konferencijos įvykių – naujasis IFLA pranešimas apie tendencijas (angl. IFLA Trend Report), papildęs 2013 m. išleistą dokumentą, apibrėžiantį penkias svarbiausias kryptis, formuojančias pasaulinę informacinę aplinką. Naujos redakcijos dokumente pateikiama informacija apie šiuolaikinių technologijų, tokių kaip 3D spausdintuvai, integravimą į bibliotekų veiklą ir pristatoma bibliotekų vaidmens kaita užtikrinant investicijas į įgūdžių ugdymą ir sklandų sektoriaus koordinavimą.

Taip pat konferencijoje pateiktos naujosios IFLA Tęstinio profesinio mokymo gairės: principai ir geroji praktika (angl. IFLA Guidelines for Continuing Professional Development: Principles and Best Practices). Šios gairės papildė 2006 m. išleistas rekomendacijas, kurių idėja grindžiama IFLA/UNESCO Viešųjų bibliotekų 1994 m. manifesto nuostata, teigiančia, kad tęstinis bibliotekininkų mokymas yra būtina sąlyga siekiant teikti kokybiškas paslaugas. Pagrindiniai naujųjų gairių principai nurodo, kad atsakomybė už tęstinius profesinius mokymus atitenka tiek patiems bibliotekininkams, tiek jų darbovietėms, profesinėms asociacijoms ir specialistus rengiančioms institucijoms. Žmogiškieji ištekliai ir profesinės etikos nuostatos turėtų įpareigoti institucijas pasirūpinti, kad personalas galėtų pasinaudoti tęstinio mokymo galimybėmis.

Norėdami sužinoti daugiau, pasirinkite atitinkamą nuorodą: