Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. rugsėjo 30 d.

Susitikimas su Marta Vosyliūte: „Humanitarės gyvenimas ir mirtis / VILNIUS“

Kviečiame susipažinti su menininkės Martos Vosyliūtės projektu, skirtu tiems, kuriems žodžiai Vaikų pasaulis ir Univermagas yra tikriniai daiktavardžiai, o ne taškai sename žemėlapyje.

„Humanitarės gyvenimas ir mirtis“ (2015 m.) – tai unikalus, nenusakomo žanro filmas, įkvėptas miesto žmonių istorijų. Šis kūrinys, sudarytas iš kelių šimtų piešinių, koliažų ir nuotraukų ir tiek pat spengiančių frazių – tai 53 minutės tylos, kurioje atgyja pokario kartos, atkūrusios šalį, įtvirtinusios naujas mokslo sritis ir jau tyliai išeinančios, gyvenimo iliuzijos. Pasak autorės, filmas eklektiškas, kaip ir mūsų gyvenimas. Jis sąmoningai demonstruojamas humanitarinių įstaigų patalpose, nes visi atsidavusieji savo darbui ir yra tikrieji humanitarai.

„VILNIUS“  (2016 m.) – tapyba, kurioje menininkė tęsia savo – menamo, praėjusio, dabartinio – Vilniaus tyrinėjimus. Kadaise pirmoji įamžinusi Prokuratūros pastatą, Krantinės arką, Gitenio Umbraso „Meilės krantus“, taip pat kritikavusi daugybę „nuodingos architektūros“ kūrinių, ji vis dar plaukioja palei Neries krantus. Nuo Valakampių iki Žvėryno, tarp Halės ir Kalvarijų turgų ji supina praeities ir dabarties istorijas, įtraukdama poetus, maisto receptorius ir groteskiškus pasakojimus. Ne veltui paroda eksponuojama bibliotekoje, kurios kiekviena knyga pasakoja praeities istorijas, bet skaitovas yra čia ir dabar, ir tik jo dėka istorija atgyja.

Marta Vosyliūtė mokėsi M. K. Čiurlionio menų gimnazijoje, baigė Vilniaus dailės akademiją ir įgijo scenografės magistro ir menų aspirantūros diplomus. Dirba scenografe, tapo, rašo tekstus kultūros temomis. Ypač domisi netradicinėmis erdvėmis. Apipavidalino apie 40 spektaklių, yra gavusi valstybinę stipendiją.

Susitikime su menininke dalyvausianti Erika Grigoravičienė – humanitarinių mokslų daktarė, dailės istorikė, kritikė, parodų kuratorė, Lietuvos kultūros tyrimų instituto vyresnioji mokslo darbuotoja.

Susitikimas su menininke Marta Vosyliūte ir menotyrininke dr. Erika Grigoravičiene vyks spalio 3 d. 18 val.

Spalio 10 d. 18 val. kviečiame į ekskursiją su menininke, kur ji dar sykį susitiks su lankytojais ir papasakos apie projektą.

Filmas ir tapybos instaliacija bus demonstruojami spalio 3–15 d.

Organizatorius – Nacionalinės bibliotekos Paslaugų departamento Muzikos ir vizualiųjų menų skyrius. Įėjimas į visus renginius atviras. Laukiame jūsų Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) V a. meno erdvėje.