Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. spalio 6 d.

Pasirodė „Rubinaitis“ 2016 m. Nr. 3

Skaitytojų jau laukia naujasis (2016 m., Nr. 3) žurnalo „Rubinaitis“ numeris. Tai – leidinys, skirtas mokytojams, bibliotekininkams, rašytojams, iliustruotojams, leidėjams, vaikų literatūros tyrėjams ir visiems, besidomintiems vaikų literatūra.

Numerio įžangoje vyriausiasis redaktorius Kęstutis Urba samprotauja apie literatūros kanono sąvoką, kviečia skaitytojus balsuoti ir išrinkti geriausių lietuvių knygų vaikams šimtuką.

„Straipsnių“ rubrikoje spausdinamos dvi publikacijos. Vytauto Didžiojo universiteto profesorė Gražina Skabeikytė-Kazlauskienė analizuoja Justino Marcinkevičiaus kūrybos palikimą vaikams. Literatūrologas Kęstutis Urba savo rašiniu primena, kad A. A. Milno sukurtam amžinai mielam Mikei Pūkuotukui šiemet sueina net devyniasdešimt metų.

„Mano vaikystės skaitymų“ skiltyje vieši Dalia Staponkutė. Rašytoja dalijasi atsiminimais apie vaikystę, mokyklą, studijas ir skaitymą. Interviu iliustruotas nuotraukomis iš jos asmeninio archyvo.

Dailėtyrininkė Dalia Karatajienė „Sukakčių“ rubrikoje prisimena dailininkę Konstanciją Petrikaitę-Tulienę, apžvelgia jos kūrybą ir nuopelnus vaikų knygų grafikos srityje. Šioje rubrikoje skaitytojams pateikiama ir australų dailininko Roberto Ingpeno kalba, pasakyta jam įteikus H. Ch. Anderseno medalį.

Recenzijų skiltyje „Atidžiu žvilgsniu“ spausdinamos dvi publikacijos. Eglė Baliutavičiūtė analizuoja Unės Kaunaitės naujausią knygą „Laiškai Elzei“, o Viktorija Pukėnaitė dalijasi įžvalgomis apie amerikiečių autoriaus Jacobo Grey’aus kūrinį „Krankas. Varnų užkalbėtojas“.

Žurnale skelbiamos 2017 m. vaikų literatūros datos. Rubrikoje „Kronika. Informacija. Skelbimai“ pristatomi įvykiai, renginiai ir kitos aktualijos, susijusios su vaikų literatūra. Nemažai dėmesio skiriama 35-ajam IBBY kongresui, vykusiam Naujosios Zelandijos Oklando mieste.

Kviečiame apsilankyti vaikų literatūros informacijos svetainėje rubinaitis.lnb.lt.


Parengė Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir skaidos skyriaus vyriausioji bibliografė, žurnalo „Rubinaitis“ atsakingoji sekretorė Reda Tamulienė.