Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. spalio 17 d.

Iškilmingai atverta bibliotekos erdvė vaikams

Spalio 13 d. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros skaitykloje atidaryta vaikų erdvė, įrengta kartu su Švedijos institutu ir Švedijos ambasada Lietuvoje įgyvendinant bendrą projektą „Erdvės vaikams“. Pirmiausia naujuoju intelektualios veiklos kampeliu buvo pakviesti pasidžiaugti vaikai. Jie klausėsi aktoriaus Šarūno Gedvilo skaitomų ištraukų iš mėgstamų knygų, žaidė įvairius žaidimus, dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse su Švedijos meno pedagoge Anna Maria Willner.

Oficialioje atidarymo ceremonijoje dalyvavo Lietuvos Respublikos kultūros viceministras dr. Romas Jarockis, Švedijos ambasadorė Lietuvoje Maria Christina Lundqvist, Švedijos instituto generalinio direktoriaus pavaduotojas Henrikas Selinas, Stokholmo „Rum för Barn“ bibliotekos direktorė Helena Gomér, Nacionalinės bibliotekos atstovai ir kiti svečiai. Šventinėje dalyje simboliškai pažymėtas ir Vaikų ir jaunimo literatūros departamento persikėlimas į atnaujintas erdves.

Sveikindamas susirinkusiuosius dr. R. Jarockis džiaugėsi, kad pasiteisinęs Stokholme įkurtos vaikų bibliotekos modelis buvo pritaikytas atsinaujinusioje Lietuvos nacionalinėje bibliotekoje, kurioje daug dėmesio skiriama įvairaus amžiaus žmonių poreikiams. „Esu įsitikinęs, kad ši iniciatyva veiksmingai ugdys mažųjų ir jaunųjų bibliotekos lankytojų skaitymo gebėjimus“, – sakė kultūros viceministras.

Perkirpęs kaspiną ir oficialiai paskelbęs naujosios erdvės atidarymą, Lietuvos nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas išreiškė viltį, kad „Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas, savo jėgomis ir remdamasis patirtimi tokių prasmingų partnerysčių kaip su Švedijos ambasada Lietuvoje ir Švedijos institutu, taps kelrode žvaigžde mūsų šalies vaikų ir jaunimo literatūros bibliotekoms, o lankytojams bus miela ir mėgstama skaitymo, atradimų ir žaidimų erdvė“.

Vaikų erdvės atidarymo proga Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas kartu su Švedijos institutu ir Švedijos ambasada Lietuvoje organizavo tarptautinį seminarą vaikų bibliotekų specialistams ir kūrybines dirbtuves su meno pedagoge A. M. Willner. Specialistė iš Švedijos žiniomis ir patirtimi dalijosi su Nacionalinės bibliotekos darbuotojais, Lietuvos edukologijos universiteto, Vilniaus dailės akademijos ir Vilniaus kolegijos studentais bei su vaikais dirbančiais specialistais, kurie savanoriškai rengs kūrybines dirbtuves jauniesiems bibliotekos lankytojams.

Spalio 13–14 dienomis vykusiame seminare „Vaiko lūkesčių biblioteka“ dalyvavo svečiai iš Švedijos, Latvijos, Moldovos, Rusijos, Baltarusijos, Lenkijos ir vaikų bibliotekininkai iš Lietuvos viešųjų bibliotekų. Jie sprendė aktualias vaikų bibliotekininkystės problemas, diskutavo, ar bibliotekos atitinka vaikų lūkesčius ir poreikius, svarstė, kokia turėtų būti biblioteka, kad joje vaikai jaustųsi gerai. Seminare Stokholmo „Rum för Barn“ bibliotekos direktorė Helena Gomér papasakojo apie sėkmingai įgyvendintą vaikų bibliotekos modelį, Nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento pranešėjos Inga Mitunevičiūtė ir Viktorija Pukėnaitė pristatė atlikto tyrimo duomenimis paremtą pranešimą, kokią svajonių biblioteką įsivaizduoja patys vaikai, o viešnia iš Latvijos, Silvija Tretjakova, supažindino, kaip su vaikais dirbama Latvijos nacionalinėje bibliotekoje.

„Erdvės vaikams“ – ne pirmas bendras Nacionalinė bibliotekos, Švedijos instituto ir Švedijos ambasados Lietuvoje projektas. Praėjusių metų spalį Vilniuje surengta tarptautinė konferencija „Vaikų ir jaunimo skaitymas kaip iššūkis XXI amžiuje: bibliotekos socialiniams pokyčiams 2015“, kurioje dalyvavo ir susirinkusiuosius pasveikino į Lietuvą su vyru Karlu XVI Gustavu valstybinio vizito atvykusi Švedijos karalienė Silvija.

Nacionalinė biblioteka ir Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius jau daugiau nei 20 metų bendradarbiauja su Švedija skaitymo skatinimo srityje.

Daugiau nuotraukų iš atidarymo renginių:
http://bit.ly/2edXKlb 
http://bit.ly/2dY7EK4